Jihoafrický prezident Thabo Mbeki odchází, nahradí ho Motlanthe

Johannesburg - Jihoafrický prezident Thabo Mbeki podal demisi. Post zastával od roku 1999, kdy vystřídal Nelsona Mandelu. Ve funkci ho pravděpodobně nahradí dosavadní místopředseda Afrického národního kongresu (ANC) Kgalema Motlanthe. Ten by měl sloužit jako prozatímní prezident do dubna 2009, kdy zemi čekají nové prezidentské volby. Jihoafrický parlament by ho měl jmenovat do funkce ve čtvrtek.

Šestašedesátiletý Mbeki dosáhl hospodářského růstu, ale rostla propast mezi střední a nejchudší vrstvou. Demisí vyhověl přání své strany ANC. Podle ní chtěl poškodit předsedu strany Jacoba Zumu v korupčním případu. Samotný Mbeki však v televizním projevu popřel, že by u soudu zasahoval ve prospěch žaloby na svého rivala.

Očekává se, že v prezidentských volbách příští rok zvítězí právě Zuma, Mbekiho vnitrostranický soupeř. Přestože byl Mbeki investory chválen za politiku ve prospěch podnikatelů, odchází před koncem svého druhého mandátu s rozporuplným odkazem.

Kritici mu vyčítají jeho nedostatečný boj proti epidemii AIDS či proti chudobě a zločinnosti. V roce 2000 pobouřil Mbeki bojovníky proti AIDS tím, když tvrdil, že zdrojem nemoci AIDS není virus HIV, ale chudoba a podvýživa. O rok později jeho výbor doporučil, aby se lidé nemoci AIDS bránili nikoli léky, ale používáním čínských okurek, jógou a hudební terapií. Na AIDS umírá denně v zemi asi tisíc lidí.

Mbeki, který v červnu 1999 a v dubnu 2004 dovedl svůj ANC k drtivému vítězství v parlamentních volbách, se snažil rozvíjet těsnější vztahy například s Čínou, Brazílií či Indií.

Dařilo se mu také na černém kontinentu, kde přispěl k řešení konfliktů kupříkladu v Kongu, Burundi či Pobřeží slonoviny. Naposledy se letos v září výrazně zasloužil o podepsání přelomové dohody o rozdělení moci mezi vládou a opozicí v Zimbabwe.

Thabo Mbeki:

„Byl jsem loajálním členem Afrického národního kongresu 52 let. Členem ANC zůstávám, a proto respektuji jeho rozhodnutí. Z tohoto důvodu rezignuji na post prezidenta republiky.“

Do dubnových prezidentských voleb zemi povede pověřený prozatimní prezident. Očekává se, že volby pak vyhraje charizmatický, byť kontroverzní lídr ANC, Jacob Zuma - Mbekiho vnitrostranický sok a teflonový politik, který už přestál řadu procesů, v nichž padala obvinění od korupce po znásilnění.

Mbeki odchází bez boje, i tak bude podle politologů změna v čele státu otřesem. Řada ministrů hrozí, že raději také odstoupí, než by sloužili pod Zumou. Ten už vyjádřil Motlanthemu podporu. Zároveň slíbil, že jeho strana zajistí klidné přechodné období jihoafrické politiky.

Thabo Mvuyelwa Mbeki

Thabo Mvuyelwa Mbeki se narodil 18. června 1942 ve městě Idutywa v provincii Transkei v rodině učitelů. Jeho otec Govan (zemřel v srpnu 2001) byl známým vůdcem a spisovatelem, který s Mandelou strávil 24 let ve vězení. Ve 14 letech se Mbeki zapojil do mládežnické organizace ANC a později se stal členem komunistické strany. Půl roku byl ve vězení v Zimbabwe. Ve 20 letech odešel na radu vedení ANC ze země a v roce 1966 vystudoval hospodářství na Sussexské univerzitě v Británii. Do konce 60. let působil v centru ANC v Londýně a v roce 1970 absolvoval vojenský výcvik v Sovětském svazu. Mbeki se oženil v roce 1974 v Zambii, s manželkou Zanele ale nemají děti. Mbeki měl z předchozího vztahu syna, který ale v roce 1981 záhadně zmizel.

Odstupující prezident Thabo Mbeki
Zdroj: ČT24