Francouzská armáda v Afghánistánu posílí a prodlouží misi

Paříž - Francie posílí své jednotky v Afghánistánu. Obě komory parlamentu dnes také odsouhlasily prodloužení vojenské mise v rámci NATO. Výsledek hlasování se v podstatě očekával, obě komory ovládá vládní pravice. Vláda dnes už před jednáním v parlamentu oznámila, že francouzská armáda v Afghánistánu posílí a pošle sem i více bojové techniky.

Parlament také zamítl návrh na případné stažení francouzských jednotek. Diskuse o stahování Francouzů vyvolal srpnový útok v Afghánistánu, při kterém zemřelo deset francouzských vojáků. Podle průzkumu veřejného mínění si 55 procent Francouzů myslí, že by se vojáci měli z Afghánistánu vrátit domů. Mínění politiků se ale od názoru veřejnosti liší. Sám prezident Nicolas Sarkozy totiž boj s teroristy během krátké srpnové návštěvy francouzských vojáků v Afghánistánu podpořil: „Francie je odhodlána pokračovat v boji proti terorismu, za demokracii a svobodu. Věc je spravedlivá. Francie i její armáda považují za čest tuto věc bránit.“

Francouzští poslanci a senátoři se dnes na základě ústavních změn z letošního července mohli poprvé vyjadřovat k vojenské misi v zahraničí, která trvá déle než čtyři měsíce. S prodloužením nesouhlasili socialisté, komunisté a zelení.

Paříž pošle do země více vojáků, vrtulníky, bezpilotní letadla, odposlouchávací zařízení a další vybavení. Oznámil to dnes premiér Francois Fillon. Vybavení by k francouzským jednotkám v Afghánistánu mělo dorazit už za několik týdnů. Do konce roku by pak mělo do Afghánistánu zamířit asi 700 vojáků. V současnosti jich zde působí už 2 600.

Kanadský tisk: Francouzi neměli při bojích s povstalci dostatek vybavení

Francie přišla 18. srpna v bojích v Afghánistánu o 10 vojáků, dalších 21 Francouzů bylo tehdy zraněno. Francouzská jednotka doprovázená afghánskými vojáky se dostala při průzkumné operaci blízko Kábulu do ostré přestřelky s povstalci. Francouzský prezident poté přiletěl do Afghánistánu, aby vojáky podpořil a vyjádřil soustrast pozůstalým.