Severní Korea odstranila pečeti MAAE

Pchjongjang - Severní Korea udělala další krok k obnovení jaderných aktivit. Pchjongjang podle jihokorejské tiskové agentury Jonap po dohodě s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) odstranil pečetě, kterými mezinárodní dohlížitelé uzavřeli jaderný komplex v Jongbjonu. Podle amerických a jihokorejských odborníků je k obnově činnosti tamního reaktoru ale zapotřebí nejméně rok.

Pečetě a kontrolní přístroje byly na severokorejských jaderných zařízeních instalovány na základě mezinárodní dohody, že Pchjongjang tato zařízení zruší a demontuje výměnou za potravinovou a energetickou pomoc. Již minulý týden ale dala KLDR najevo, že dohodu nehodlá dodržovat, výslovně však od ní neodstoupila. USA a Čína chtějí severokorejský režim přesvědčit, aby dohodu o denuklearizaci země respektoval.

Generální ředitel MAAE Muhammad Baradej dnes ve Vídni oznámil, že orgány KLDR vyzvaly inspektory MAAE, aby odstranili pečetě a kontrolní přístroje z jaderného zařízení v Jongbjonu. Severokorejci to podle něj odůvodnili tím, že chtějí obnovit pokusy v laboratořích na zpracování jaderného odpadu, které se však prý jaderného materiálu přímo týkat nebudou.

Severokorejci údajně provedli osm z jedenácti kroků nutných k rozebrání reaktoru. Počátkem září ale oznámili, že přestávají reaktor rozebírat, jak to stanovila dohoda o odzbrojení uzavřená v rámci šestistranných jednání o severokorejském jaderném programu (Čína, Severní Korea, Jižní Korea, USA, Japonsko a Rusko). Teď začali nukleární komplex znovu sestavovat.

Západní rozvědky potvrzují, že některá vystěhovaná zařízení se již stěhují zpátky, k vlastnímu obnovení provozu ale komplex ještě připraven není. KLDR ho chce uvést do provozu, protože Spojené státy nesplnily svůj závazek a nevyškrtly ji ze svého seznamu států podporujících terorismus. To KLDR znemožňuje dostávat od USA pomoc a má zablokované půjčky mezinárodních organizací. Washington podmiňuje vyškrtnutí dohodou o ověření likvidace nukleárních komplexů.

Jaderný komplex v Jongbjonu sloužil k výrobě plutonia, které je surovinou pro sestrojení nukleární zbraně. Tamní pětimegawattový reaktor údajně v případě plné funkčnosti dokáže vyrobit materiál pro jednu jadernou bombu ročně.

Severokorejský jaderný program
Zdroj: ČT24