Brown zřejmě pozici šéfa labouristů obhájí, ale přesvědčí i britské voliče?

Manchester (Británie) - O politické budoucnosti premiéra Gordona Browna a vyhlídkách strany v příštích volbách se rozhoduje na pravidelné výroční konferenci britských labouristů, která začala v sobotu v Manchesteru. Labouristé v posledních měsících na opoziční konzervativce podle průzkumů ztrácejí až 20 procent, koncem října je čekají doplňkové parlamentní volby.

Přestože hlavní Brownovo vystoupení se očekává až v úterý, ministerský předseda v sobotu přednesl krátký projev a debatoval s delegáty. Jak uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka, Brown chtěl dát především najevo změnu politického stylu a snahu být blíže voličům, kteří mu vyčítají odlidštěný a neosobní styl vládnutí. Především se prezentoval jako nejzkušenější britský politik, který jako dlouholetý a respektovaný ministr financí zemi dokáže provést těžkými časy současné světové finanční krize.

„Když se mě lidé ptají, co uděláme pro nápravu finančního systému, řeknu jen: Vše, co bude zapotřebí,“ prohlásil sedmapadesátiletý Brown, který v sobotu hovořil především o úspěších své vlády. Minulý týden se částečně díky jeho osobní intervenci například podařilo zabránit pádu největší britské hypoteční banky Halifax Bank of Scotland, která se sloučila s bankovní skupinou Lloyds TSB. Brown přišel také s konkrétními návrhy na získání voličů - například se zavedením bezplatné předškolní výchovy už pro děti od dvou let.

Pád Brownovi asi zatím nehrozí 

Minulý týden vyzvala k volbě nového šéfa strany skupina 12 poslanců, ale vedení labouristů výzvu odmítlo a za premiéra se otevřeně postavili i členové jeho vlády - včetně ministra zahraničí Davida Milibanda, o němž se v létě hovořilo jako o možném Brownově vyzývateli.

Kritické hlasy ve straně utichly s vypuknutím chaosu na finančních trzích. Labourističtí rebelové zatím přistoupili na příměří, protože snahu svrhnout premiéra právě nyní během ekonomických problémů by veřejnost podle britských médií nepřijala dobře. Podle Kytky se v Manchesteru skutečný pokus o svržení Browna neočekává, přesto bude muset delegáty přesvědčit, že je schopen změnit náladu ve straně a že je dokáže dovést k vítězství ve volbách, jež musí uspořádat do května 2010. Browna čekají doplňkové parlamentní volby na přelomu říjnu a listopadu a zejména volby do Evropského parlamentu příští rok na jaře.

Před zahájením konference labouristy výslovně podpořila proti konzervativcům i spisovatelka J.K. Rowlingová, která straně darovala milion liber.

Labouristé dnes o bankovním sektoru a energetice 

Browna jako muže na správném místě dnes podpořil mimo jiné ministr financí Alistair Darling, který do dvou týdnů předloží parlamentu návrhy na další regulaci bankovního sektoru. Nový zákon podle Darlinga posílí dohled nad bankovním sektorem, usnadní intervenci v případě, že se banka dostane do potíží, a dá úřadům větší pravomoci.

Ministr podnikání John Hutton dnes na konferenci uvedl, že Británie se neobejde bez nových jaderných a uhelných elektráren. Vyslovil se pro renesanci jaderné energetiky, která je spolehlivá, bezpečná a vypouští málo skleníkových plynů. „Zásadně důležité je pro Británii i uhlí. Je flexibilní, dostupné a snižuje naši závislost na dováženém plynu,“ dodal britský ministr s poukazem na bezemisní technologie spalování uhlí. Připomněl, že do roku 2020 bude Británie dovážet 80 procent zemního plynu, „z velké části z nestabilních oblastí planety“.