Brown dnes na konferenci britských labouristů přednese zásadní projev

Manchester (Británie) - Klíčový projev britského ministerského předsedy Gordona Browna dnes zazní na konferenci labouristů v Manchesteru. Šéf labouristů, kteří na opoziční konzervativce podle průzkumů ztrácejí až 20 procent, chce především ohlásit změnu politického stylu a prezentovat se jako nejzkušenější britský politik, který dokáže změnit náladu ve straně a provést zemi těžkými časy současné světové finanční krize. Musí stranické kolegy přesvědčit, že je dokáže dovést k vítězství ve volbách, jež musí uspořádat do května 2010.

Pokus o svržení Browna se na pravidelné výroční konferenci neočekává, třebaže minulý týden vyzvala k volbě nového šéfa strany skupina 12 poslanců. Vedení labouristů ale výzvu odmítlo a za premiéra se otevřeně postavili i členové jeho vlády - včetně ministra zahraničí Davida Milibanda, o němž se nedávno hovořilo jako o možném Brownově vyzývateli. Labourističtí rebelové zatím přistoupili na příměří, protože snahu svrhnout premiéra právě nyní během ekonomických problémů by veřejnost podle britských médií nepřijala dobře.

Brown převzal premiérskou funkci od Tonyho Blaira před patnácti měsíci. Na přelomu října a listopadu ho čekají doplňkové parlamentní volby a zejména volby do Evropského parlamentu příští rok na jaře.

Konference britských labouristů
Zdroj: ČT24