Livniová se pokusí sestavit novou izraelskou vládu - má na to 42 dnů

Jeruzalém - Izraelský prezident Šimon Peres pověřil sestavením nové vlády ministryni zahraničí Cipi Livniovou. Ta od miulého týdne stojí v čele vládní strany Kadima (Vpřed). Na obou postech vystřídala Ehuda Olmerta, který v neděli předal prezidentovi svou rezignaci na post předsedy vlády. V čele kabinetu ale dočasně zůstane až do sestavení nové vlády. Peres podle své mluvčí vedl intenzivní konzultace s představiteli různých politických stran a zjišťoval jejich ochotu vstoupit do vládní koalice, případně zájem na předčasných volbách.

Livniová dnes vyzvala vůdce hlavního pravicového bloku Likud Benjamina Netanjahua ke vstupu do vlády. Řekla také, že se přikloní k vypsání předčasných voleb, pokud se jí nepodaří pro širokou vládu národní jednoty, o kterou usiluje, získat podporu většiny ze 13 izraelských parlamentních formací. 

Olmert odstoupil kvůli korupčním skandálům, které vedly k uspořádání primárních voleb v jeho straně. Ve středu v nich zvítězila právě Livniová, kterou ale čeká podle expertů obtížný úkol. Největší problém bude podle izraelských sdělovacích prostředků získat ke spolupráci dosavadního spojence - Stranu práce. Její předseda Ehud Barak, který zastává post ministra obrany, má totiž údajně zájem spíš o to, aby se konaly předčasné parlamentní volby.

Pokud se Livniové nepodaří vládu sestavit do 42 dnů, může Peres pověřit zformováním kabinetu jiného politického představitele, který bude mít na svůj pokus stejnou lhůtu. Pokud nebude úspěšný, musejí se do 90 dnů konat volby, tedy nejpozději do konce března 2009. Řádné parlamentní volby v Izraeli mají termín o rok později.

Cipi Livniová
Zdroj: ČT24