V OSN dnes vystoupí Bush a Ahmadínežád, před budovou se protestuje

New York - Před budovou OSN v New Yorku se konají protiíránské protesty. Demonstrantům se nelíbí, že na všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN vystoupí íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který opakovaně vyzýval k vymazání Izraele z mapy a vzbuzuje obavy kontroverzním jaderným programem. Na půdě OSN by dnes měl promluvit i americký prezident George Bush a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Celkem během týdne na půdě Spojených národů vystoupí na 40 hlav států, v sobotu to bude i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Bush se v projevu zaměří na způsoby, jak by USA a mezinárodní organizace mohly účinněji čelit problémům ve světě. Podle jeho bezpečnostního poradce Stephena Hadleyho bude hovořit o potřebě soustředit se na výsledky spíše než na to, jak jich dosáhnout.

Bush se dnes na okraj jednání OSN poprvé setká s novým pákistánským prezidentem Ásirem Alím Zardárím. Podle pákistánských zdrojů ho bude Zardárí v rámci diskuse o společných krocích v boji proti terorismu informovat o sobotním teroristickém útoku na islámábádský hotel Marriott, při němž zahynulo 60 lidí, včetně českého velvyslance Ivo Žďárka. Bush bude také spolu s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním předsedat schůzce, která má ocenit země účastnící se pod vedením USA vojenské operace v Iráku.