Masakr ve Finsku: Student v Kauhajoki postřílel 10 spolužáků a spáchal sebevraždu

Kauhajoki (Finsko) - Svědkem tragédie dnes byla střední škola v Kauhajoki na jihozápadě Finska. Dvaadvacetiletý student Matti Juhani Saari tu postřílel deset spolužáků, několik dalších lidí zranil. Při následném pokusu o sebevraždu se těžce zranil, později v nemocnici zemřel. Ve škole bylo v době útoku 190 lidí, z toho asi 150 studentů. Finská vláda svolala kvůli masakru krizové zasedání, na středu vyhlásila den národního smutku.

Podle svědků vešel do budovy odborného učiliště muž v lyžařské masce, s velkou taškou a automatickou zbraní. Poté byla slyšet střelba. Vrah se po spáchání činu střelil do hlavy a byl převezen do nemocnice v Tampere s těžkými zraněními, kterým později podlehl. Motiv útoku není znám. Zranění studenti byli převezeni do nemocnic v Tampere a Vaase. V budově školy také vypukl požár, který se podařilo uhasit; policie evakuovala okolní domy.

„Vnikl do budovy a automatickou pistolí začal chladnokrevně kosit studenty,“ líčí školník Jukka Forsberg. „Vystřelil také na mě. Když jedna z těch kulek kolem mě zasvištěla, začal jsem utíkat jako o život,“ dodal.

Policie vraha včera propustila - nebyl prý nebezpečný

Jak uvedl spolupracovník ČT Tomáš Sniegoň, pachatele v pondělí - tedy den před masakrem - vyšetřovala finská policie kvůli videoklipům, které umístil na server YouTube. Vyhrožoval v nich vraždami a natočil sám sebe na střelnici se zbraní v ruce. Po výslechu však nebyl shledán jako nebezpečný, byl propuštěn a nebyl mu ani odebrán zbrojní pas. Finská policie se k tomuto zjištění zatím nevyjádřila.

Televizní stanice YLE uvedla, že na You Tube bylo před pěti dny zveřejněno několik devadesátivteřinových videí, na nichž jistý mladík pálí z pistole na střelnici v Kauhajoki. Portál ale přehrávání klipů již zablokoval. Na videích mladík s přezdívkou Wumpscut86 střílí z pistole na střelnici v Kauhajoki. Podle policie jde právě o Saariho. Přezdívka je složená z názvu německé kapely Wumpscut a roku útočníkova narození. Na zmíněných videích Saari vystupuje s pistolí Walther P22. Ve svém profilu na You Tube zařadil mezi záliby počítače, zbraně, sex, heavy metal a pivo. Na serveru měl i video s názvem You will die next (Zemřeš jako další).

Finové jsou v počtu zbraní na obyvatele třetí na světě

Loni v listopadu na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osmnáctiletý student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a poté sám sebe. Finská vláda se v souvislosti s tímto masakrem rozhodla zpřísnit podmínky pro držení střelné zbraně. Finsko má v tomto směru jedny z nejliberálnějších zákonů, střelné zbraně si Finové mohou pořizovat a používat už od 15 let. Finsko je kromě toho po Spojených státech a Jemenu zemí s největším počtem zbraní na obyvatele, většinou jsou ale určeny k lovu.

Největší masakry na školách v loňském roce

16. dubna 2007 - Třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě postřílel 32 lidí, sám pak spáchal sebevraždu. Tato událost je nejhorším masakrem ve školách na světě.

7. listopadu 2007 - Osmnáctiletý student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a poté sám sebe na střední škole v jihofinské Tuusule. Na stránkách YouTube na svůj čin dopředu upozornil.

Podle švédského profesora psychiatrie Svena Christiansona z univerzity ve Stockholmu je souvislost mezi masakrováním studentů na jednotlivých školách zcela zřejmá - brutalita a mediální sledovanost jednoho masakru vyvolává okamžitě reakci a zájem nového potenciálního pachatele. 

Škola v Kauhajoki je odborným učilištěm a ekonomickou školou. Kauhajoki má přibližně 15 tisíc obyvatel a leží asi 120 kilometrů severozápadně od Helsinek.