Mezi ostatky horolezců objevenými v Kyrgyzstánu mohou být i Češi a Slováci

Moskva/Biškek - Kyrgyzské úřady objevily v pohoří Ťan-šan ostatky těl čtyřicítky horolezců, kteří tam na svazích tehdejšího Leninova štítu zahynuli v červenci 1990. Oznámila to ruská agentura RIA-Novosti s odvoláním na státního tajemníka kyrgyzské státní agentury pro turistiku Akbara Džigitova. Podle vyjádření českého velvyslance Bedřicha Kopeckého však není jisté, zda mezi objevenými ostatky jsou i těla českých a slovenských horolezců, kteří se osudné expedice také zúčastnili. Je také možné, že nalezené ostatky patřily jen slovenským horolezcům.

Podle českého honorárního konzula v Kyrgyzstánu může zkoumání a identifikace ostatků trvat i několik týdnů. Diplomat předpokládá, že v případě, že by se potvrdila totožnost obětí, byly by zřejmě přepraveny do vlasti.

Ostatky horolezců se podle Džigitova začaly objevovat až s táním mohutných vrstev sněhu na úbočích Ťan-šanu v důsledku globálního oteplování. Zbytky těl objevila jiná horolezecká expedice, která do hor vyrazila tento měsíc.

„Ostatky byly objeveny, ale vše je zatím předčasné. Nemůžeme s jistotou říci, zda jsou mezi nimi i těla našich občanů,“ řekl český velvyslanec v Kazachstánu Bedřich Kopecký, který působí i v Kyrgyzstánu. „Soudě podle jmen byli všichni Slováci, ale stoprocentně to potvrdit nemohu,“ řekl slovenský konzul v Astaně Peter Vilčák.

„Všichni pohřešovaní horolezci byli Slováci z Banské Bystrice a okolí a patřili do dnes už zaniklého horolezeckého oddílu ve Slovenské Ľupči,“ řekl bývalý předseda tohoto oddílu Otto Vincze.

Pod lavinou z července 1990 zůstalo šest československých horolezců

Mohutná lavina milionů metrů krychlových sněhu, která se pod Leninovým štítem (tehdejší Pik Lenina se jmenuje od července 2006 Pik abú Alí ibn Síná podle arabského jména věhlasného středověkého lékaře a přírodovědce Avicenny) uvolnila 13. července 1990 v důsledku zemětřesení v Afghánistánu, smetla základní tábor mezinárodní expedice profesionálních horolezců z dvacítky zemí světa, postavený ve výši 5300 metrů. Utrhl se celý svah a pod lavinou zůstalo 43 obětí, včetně šesti československých občanů. Ze 45 horolezců, kteří se expedice před 18 lety zúčastnili, přežili jen dva - Rus Alexej Koreň a Slovák Miro Grozman.

Během dvou měsíců po neštěstí byla nalezena jen čtyři těla, mezi nimi i Jan Štefan z tehdejší ČSFR. Podle dobových zpráv šlo o expedici z Banské Bystrice a nezvěstní zůstali Miloš Šivec, Ján Perďoch, Dušan Uličný, Vladimír Dávid a Branislav Valent.

Pik abú Alí ibn Síná je s výškou 7134 metrů nad mořem jednou z nejvyšších hor Ťan-šanu.

Vydáno pod