Dermatologové představí nový lék na lupénku

Praha - Nové přípravky na chronickou kožní chorobu lupénku mají podle rozsáhlé studie českých dermatologů více než 80procentní úspěšnost. Převážně přírodní léčebná kosmetika, kterou vyvinul australský lékař Michael Tirant, přitom vyžaduje pouze krátkodobou domácí léčebnou kúru a podle studie během 8 týdnů vyhojí 60 % pacientů zcela a dalších více než 20 % zbaví více než poloviny projevů. Účinek je dlouhodobý a míra výskytu nemoci je při recidivě minimální, průměrně jen asi 25procentní oproti původnímu postižení před léčbou.

Nové přípravky na léčbu lupénky se skládají ze tří komponentů - mycího gelu, masti a tělového mléka. Preparát se používá dvakrát denně a procedura při velkém rozsahu postižení zabere jednu hodinu. „Během dvou měsíců jsem byl bez příznaků. Obličej i kůže na hlavě byly čisté už po čtyřech týdnech. Teď mám čtyři měsíce klid,“ popsal pacient Ondřej Tichota s tím, že někteří lupénkáři byli bez projevů i rok.

Lék obsahuje přírodní extrakty. Ovocné kyseliny působí na pokožku podobně jako chemický peeling a jiné komponenty pak tvoří protizánětlivou složku. Důležité pro pacienty je to, že přípravky neobsahují hormony kortikosteroidy a že jsou volně k dostání v lékárnách.

„Velmi dobré výsledky jsou dosahovány i u dětských pacientů,“ doplnil odborník na léčbu lupénky prof. František Novotný s tím, že léčba u dětí byla při letošních testech velmi úspěšná ve Fakultní nemocnici v Motole.

Lupénka se projevuje zrychlením schnutím kůže a jejím navrstvením. Vznikají červená až rudá ložiska se stříbřitě lesklými šupinkami, která mohou postihovat celé tělo, tedy ruce, nohy, trup, obličej i kštici, tedy vlasovou část hlavy. Hojně se objevuje hlavně na loktech, kolenou, břiše a v krajině křížové kosti.

Spouštěcími faktory nemoci jsou především psychické vypětí, choroby z nachlazení, hormonální výkyvy nebo jiné záněty. Je velmi častá, ve střední Evropě na ni trpí asi 2 až 3 procenta obyvatelstva, a v Česku asi 300 000 pacientů. Jedná se o výlučně lidskou chorobu, která se nevyskytuje u žádného zvířete, což ztěžuje výzkum choroby i nových léků.

Hodnocení lékaři po 8týdenních testech

  • zhojeno: 120 pacientů -  59,11 %
  • zlepšeno o 75 %:  31 pacientů - 15,2 %
  • zlepšeno o 50 %: 16 pacientů - 7,88 %
  • zlepšeno o 25 %: 13 pacientů - 6,4 %
  • nezlepšeno: 15 pacientů - 7,38 %
  • zhoršeno: 7 pacientů - 3,44 %
  • nepřišel na poslední kontrolu: 1 pacient - 0,49 %

    Celkem: 203 pacientů
    Průměrná úspěšnost: 82,3%