Slovensko nezákonně zadržovalo ve vazbě šéfa zpravodajské služby

Paříž - Slovenské úřady nezákonně uvalily vazbu na ředitele Slovenské informační služby (SIS) Ivana Lexu. Ten měl unést syna někdejšího prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl ve prospěch Lexy, ten nicméně nedostane za zadržování ve vazbě žádné finanční odškodnění.

„Tento rozsudek znamená, že státní orgány postupovaly v rozporu s právním řádem Slovenské republiky. Státní orgány porušovaly má lidská práva,“ řekl Lexa.

Soud uznal, že slovenské úřady nezákonně uvalily na Lexu vazbu. Tímto verdiktem se prý ale dostalo Lexovi takového zadostiučinění, že nedostane žádné odškodnění, které požadoval. Druhá strana nicméně bude muset do tří měsíců zaplatit soudní výlohy ve výši 8 tisíc eur.

Lexa se v roce 1999 obrátil na Evropský soud pro lidská práva se stížností na nezákonné uvalení vazby, čímž byla podle něj porušena presumpce neviny. Vyšetřovatelé Lexu zadrželi kvůli podezření, že unesl Michala Kováče do Rakouska. Po pádu Mečiarova režimu strávil Lexa téměř rok ve vyšetřovací vazbě a před stíháním se také skrýval v Jižní Africe, odkud byl však vydán na Slovensko.

Ve zmíněné kauze ale platí amnestie, kterou udělil svého času zastupující prezident Mečiar, a v tomto případu proto nebyl ani nikdo souzen.