Brown napomenul rebely z řad labouristů

Manchester - Britský premiér Gordon Brown vzkázal rebelům z řad své vlastní strany, ať přestanou rozpoutávat vnitřní rozmíšky a ať se soustředí na výzvy, kterým Velká Británie momentáně čelí. Projev, ve kterém práci pro stranu a vlast označil za povinnost, pronesl na labouristické konferenci v Manchesteru. Uvedl v něm mimo jiné, že chce vybudovat novou společnost, která bude spravedlivá pro všechny.

Gordon Brown během svého proslovu vyhlásil, že lidé trpící rakovinou nebudou od příštího roku platit poplatky za lékařské předpisy. Delegátům sjezdu ho překvapivě uvedla jeho žena Sarah, která na jeho adresu nešetřila chválou.

Britský premiér a předseda Labouristické strany představil na konferenci svou vizi Británie, kde mají všichni rovné šance a kde platí pro všechny stejná pravidla. V příštích letech chce uvolnit 300 milionů liber na zpřístupnění počítačů a internetu dětem z rodin s nízkými příjmy.

Gordon Brown:

„Uděláme vše pro to, abychom stabilizovali stále neklidné finanční trhy a v dalších měsících je přestavěli podle jasných principů.“

Před konferencí musel čelit výzvám některých poslanců, aby podstoupil volby vůdce strany. Rebelové nicméně po finanční krizi minulý týden od otevřeného vystoupení upustili.  

Brown se v souvislosti s chaosem, který zavládl na finančních trzích vyslovil pro
to, aby byly zavedeny nové celosvětové standardy, stejně jako dohled nad nimi.

Brown mluvil také o přistěhovalectví - vláda hodlá vítat ty, kdo mohou Británii pomoci, ale bude postupovat tvrdě při vylučování těch, kdo jí pomáhat nebudou a nemohou. Británie nově zavede pro přistěhovalce poplatek za sociální služby.

Podpory se Brown dočkal mimo jiné ze zahraničí. V pondělí ho prostřednictvím videa pozdravil australský premiér Kevin Rudd. Dnes se na plátno v konferenční místnosti promítal vzkaz kandidáta Demokratické strany na prezidenta USA Baracka Obamy.

Sedmapadesátiletý Brown převzal premiérskou funkci od Tonyho Blaira před 15 měsíci. Labouristé vládnou už 11 let a ztrácejí na opoziční konzervativce kolem 20 procent. Příští parlamentní volby se musejí svolat do poloviny roku 2010 a zatím převládá názor, že Brown vede labouristy k jisté porážce.

Vydáno pod