Přibík: Útok na hotel Marriott není odpovědí Bushovi

Praha - Pákistánský teroristický útok na hotel Marriott si vyžádal první českou oběť z řad diplomatů. Odpovědi na otázky, co se děje v zemi, která je jadernou mocnosti v čele s nestabilní civilní vládou, pomáhal v Interview ČT24 hledat bývalý český velvyslanec v Pákistánu Petr Přibík. Ten v zemi působil od roku 2000.

Petr Přibík vyjádřil lítost nad úmrtím českého velvyslance v Pákistánu Iva Žďárka. Zároveň ale zdůraznil, že si nemyslí, že teroristický čin byl namířen proti českému diplomatovi. Podle Přibíka to byla prostě souhra nešťastných náhod. Teroristé útočili na symbol Pákistánu, což je v Islámábádu zkrátka hotel Marriott.

Bývalý český velvyslanec prohlásil, že hotel Marriott si jednotlivá velvyslanectví pronajímala poměrně často, to české tam například slavilo české národní svátky. Na začátku jeho působení, v roce 2000, v hotelu nebyla žádná bezpečnostní opatření. Po září 2001 a následném vyhlášení války proti terorismu se situace změnila. Potřeba chránit hotelové hosty rostla, a s ní i bezpečnostní opatření.

Interview ČT24

Petr Přibík:

„V hotelu Marriott jsme byli každý týden.“

Přibík vyloučil, že by měl poslední teroristický útok v Pákistánu nějakou souvislost se zveřejněním tajného rozkazu, který v červnu podepsal americký prezident George Bush. Ten umožňuje americkým vojákům operujícím v Afghánistánu překročit při honbě za teroristy pákistánské hranice. Podle Přibíka nelze obě záležitosti dávat do souvislosti. Teroristé se snažili naznačit novému prezidentovi, že jediná správná cesta, jak vést Pákistán, je snažit se s nimi domluvit.

O to se několikrát pokoušel pákistánský premiér Gílání, ale neúspěšně. Teroristé dávají každým dnem najevo, že se smlouvami s vládou necítí být vázáni. Ani ta poslední z letošního května není výjimkou.