Šimon Peres: Mír s Palestinci nestíháme uzavřít v termínu

Jeruzalém - Izraelský prezident Šimon Peres vyjádřil silné pochyby nad termínem uzavření dohody.. V jednáních bylo sice dosaženo pokroku, uzavření dohody do konce letošního roku prý ale možné nebude. Pravděpodobnější je spíše scénář, který by počítal s podpisy míru až během příštího roku.

Izraelská ministryně zahraničí a vedoucí delegace izraelských vyjednávačů Cipi Livniová dnes ujistila hlavního palestinského vyjednávače Ahmada Kuráju, že se mírová jednání nezastaví v době, kdy se snaží sestavit novou vládní koalici. 

Prezident Peres pověřil v pondělí Livniovou sestavením vlády poté, co minulý týden zvítězila v primárních volbách strany Vpřed a vystřídala v jejím čele Ehuda Olmerta. Ten v neděli podal demisi. Vzhledem k současným postojům hlavních politických stran označují experti sestavení vládní koalice za nesnadný úkol.

Šimon Peres:

„Doufali jsme, že to dojednáme do konce roku, ale podle všeho to do konce roku neuzavřeme.“

Izraelští činitelé potvrdili schůzku Livniové s Kurájou, popřeli ale, že by Livniová cokoliv slíbila v souvislosti s obsahem pokračujících jednání.

Někteří potenciální koaliční partneři jsou proti tomu, aby se do jednání zahrnula otázka Jeruzaléma, jehož východní část si Palestinci nárokují za hlavní město svého budoucího nezávislého státu.