Finští policisté pokračují ve vyšetřování včerejší střelby ve škole

Helsinky - Smutek a rozčarování z toho, že v dříve klidné zemi došlo již ke druhému velkému školnímu masakru za poslední necelý rok, dominují dnešním vydáním finských novin. Nová odhalení o totožnosti a plánech dvaadvacetiletého školního vraha Mattiho Juhaniho Saariho vzbuzují celou řadu znepokojivých otázek. Odpovědi na ně hledal redaktor portálu ČT24 Martin Šesták v rozhovoru s finským profesorem Maurim Kaipanenem. První výsledky vyšetřování také zveřejnila finská policie. V bytě, kde mladík bydlel, našla nenávistný vzkaz.

Policie našla v bytě střelce Mattiho Saariho vzkaz, který má pomoci vysvětlit motivy mladíkovy úterní střelby na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska. Saari (22) píše, že nenávidí „lidi a celou lidskou rasu“ a že jediným řešením této situace je použití jeho pistole. Podle slov Jariho Neulaniemiho z kriminální policie (KRP) našli vyšetřovatelé tento vzkaz v úterý v Saariho bydlišti.

Saari zastřelil osm studentek, jednoho studenta a jednoho učitele. K
jejich identifikaci budou prý zapotřebí testy DNA či porovnání zubních
záznamů, protože těla jsou ohořelá od požáru.  

Policie, která incident dále šetří, musí také identifikovat těla zemřelých, protože mnohé z nich nalezla ohořelá od požáru. Ten pravděpodobně založil sám útočník, aby vyvolal ještě větší zmatek.

Saariho řádění trvalo asi hodinu a půl. Vystřílel desítky nábojů a údajně třikrát či čtyřikrát vypálil na policejní jednotky. Ty palbu neopětovaly. „Slyšeli jsme výstřely z vedlejší třídy. Mysleli jsme si, že si někdo dělá legraci. Pak k nám ale přiběhl vyděšený kamarád. Lehli jsme si pod lavice. Čekali jsme, jestli přijde i k nám,“ popisuje jedna ze svědkyň.

Jedenadvacetiletá těžce zraněná dívka podle šéflékaře univerzitní nemocnice v Tampere Mattiho Lehtiho v noci podstoupila dvě operace, je nadále ve vážném stavu, ale mimo akutní ohrožení.

Zbývající dva zranění byli propuštěni domů. Mnoho lidí utrpělo méně závažná poranění, například lehčí popáleniny, řezné rány od střepů či oděrky, které si sami způsobili při útěku z budovy. 

Ve Finsku mohou mít legálně zbraň i patnáctiletí

Masakr vyvolává otázky, zda by se neměla zpřísnit legislativa, která upravuje právo držení zbraně. Podle finských zákonů mohou střelné zbraně legálně držet i patnáctiletí. Přes 1,5 milionu Finů nějakou má. Prosadit změny v zemi s dlouholetou loveckou tradicí bude těžké.

Prezidentka Tarja Halonenová, která se momentálně v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění OSN, nevidí cestu v nařízeních a zákazech, ale v tom, že se rodiče budou více zajímat o myšlení a problémy svých dětí a získají lepší přehled o jejich aktivitách na internetu.

Finský premiér Matti Vahannen dnes k držení zbraně od 15 let poznamenal: „S tím nemohu souhlasit. Do několika měsíců se rozhodneme, jestli zákon změníme.“   

Finská média v této souvislosti připomněla, že po minulém masakru v Jokele z listopadu loňského roku, kdy přišlo o život osm obětí a nakonec i vrah sám, politikové slibovali zostření vcelku liberálních finských zákonů o držení a používání zbraní. Nic konkrétního ve slíbeném směru se ovšem nakonec nestalo. Těsně před vraždou v Jokele se Finsko postavilo proti direktivě EU o určení spodní hranice pro držení zbraní na 18 let.

Oba finští strůjci studentských masakrů se možná znali

Oba finští studenti, kteří během necelého roku zmasakrovali spolužáky na svých středních školách, se možná znali a mohli spolu být v kontaktu. Policie pro to sice ještě nemá důkaz, ale z určitých náznaků to předpokládá. Jednou z indicií je i to, že Saari koupil svou pistoli před 11 měsíci ve městě Jokela, což je součást Tuusuly na jihu země, kde loni v listopadu vraždil Pekka-Eric Auvinen. Koupil ji v témže obchodě jako Auvinen, ačkoli to bylo velmi daleko od jeho bydliště.