Německo půjčí Národnímu muzeu originál mnichovské dohody

Berlín/Praha - Německé ministerstvo zahraničí se rozhodlo zapůjčit do České republiky originál mnichovské dohody ze září roku 1938, podle níž Československo tehdy muselo do dvou týdnů odstoupit své pohraničí nacistickému Německu. Berlín dříve zapůjčení dokumentu z bezpečnostních důvodů odmítal a Praze poskytl pouze kopii, která má být trvale vystavena v Kolovratském paláci v areálu Senátu. Zapůjčení originálu dohody potvrdilo berlínské ministerstvo zahraničí a ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Češi tak vůbec poprvé uvidí dohodu ve dvojjazyčném německo-anglickém originále. Národní muzeum stále jedná o zapůjčení smluv také s Italy a Francouzi. Pokud se to podaří, bude to podle vedoucího oddělení novodobých českých dějin Národního muzea Marka Junka světový unikát, kdy bude dohoda vůbec poprvé vystavena ve všech čtyřech verzích. O zapůjčení dohody se s Německem jednalo rok, upřesnil Junek.

Berlín se k zapůjčení originálu stavěl odmítavě, protože se obával poškození historického dokumentu. Z tohoto důvodu obdržela Praha 22. července nejdříve pouze kopii. Tehdy ji převzal předseda Senátu Přemysl Sobotka. Právě v prostorách Kolovratského paláce byla 30. září 1938 s dohodou seznámena tehdejší úřednická československá vláda generála Jana Syrového. „Skutečnost, že jsme se teď originál dokumentu rozhodli zapůjčit do Prahy, podtrhuje, jak dobré vztahy v současné době mezi Německem a Českem panují,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí německého ministerstva Andreas Peschke.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš, mnichovskou dohodu pro výstavu Republika 1918-1939 zapůjčí i britská strana. Obě dorazí do České republiky kolem 26. října, v předvečer versnisáže výstavy. Itálie nechce, podobně jako donedávna Německo, takto významný dokument zapůjčit do zahraničí, a podle Lukeše se s italskou stranou stále jedná, stejně jako s Francií. Tam je ale situace poněkud složitější, protože smlouva se během druhé světové války ztratila.

Historici se dodnes přou, v kolika exemplářích byla mnichovská dohoda 29. září 1938 podepsána. Němci tvrdí, že jsou pouze dva, které zůstaly uloženy v Německu. Ostatní tři signatářské země údajně dostaly své kopie až o pár týdnů později. Podle některých historiků ale jsou originály čtyři.

Jeden z nejdůležitějších dokumentů české moderní historie má být pojištěný na vysokou částku a do Prahy by ho měl přivézt zvláštní kurýr. Převoz vzácných dokumentů budou hlídat specialisté z Útvaru rychlého nasazení. Originály mnichovské dohody by měly být vystaveny od 28. října v prostorách Národního muzea v rámci výstavy nazvané Republika 1918-1939 ve speciálních skleněných trezorech, stejně jako loni Věstonická venuše.

Vůbec poprvé byl originál vystaven loni ve Zwieselu na německé straně Šumavy. Bavorská zemská vláda tam uspořádala od května do října 2007 výstavu s názvem Bavorsko-Čechy: 1500 let sousedství, která mapovala kulturu a historii vztahů mezi oběma zeměmi. Už tehdy si ho prohlédly i tisíce českých návštěvníků.

Česká republika si v těchto dnech připomíná osudové dny, které před sedmdesáti lety vyústily 29. září v sepsání mnichovské dohody. V ní západní mocnosti - Francie a Velká Británie - za přispění fašistické Itálie vyjádřily souhlas s Hitlerovým požadavkem na rozsáhlé pohraničí oblasti Československa, ve kterém tehdy žila početná německá menšina. Československo k jednáním v Mnichově nebylo přizváno, o jeho výsledcích bylo pouze informováno.

Dohoda byla zpočátku vydávána za akt, který Evropě zajistí mír. Klíčovou roli v tom sehrála Velká Británie, kterou, na rozdíl od Francie, nevázala s Československem spojenecká smlouva. Britský premiér Chamberlain - hlavní představitel tzv. politiky appeasementu (usmiřování) - nepovažoval za nutné, aby se Británie vojensky angažovala v „nějakém sporu ve vzdálené zemi, mezi lidmi, o nichž nic nevíme“, a věřil v dohodu s Hitlerem.

Historikové a odborníci v souvislosti se 70. výročím podepsání mnichovské dohody v uplynulých dnech doma i v zahraničí diskutovali o celoevropském kontextu dohody nebo o možnostech tehdejší armády a potenciální myšlence vojenské obrany československého území. Režisér Miloš Forman a dramatik a bývalý český prezident Václav Havel také nyní připravují společně scénář k novému filmu, jehož tématem budou právě okolnosti mnichovské dohody.