KLDR reaktivuje jaderná zařízení v Jongbjonu

Vídeň - Severní Korea odstranila pečetě a monitorovací kamery, které do jejího odstaveného jaderného komplexu v Jongbjonu umístila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Severní Korea agentuře sdělila, že zařízení připravuje na znovuuvedení do provozu a do týdne do něj hodlá vrátit jaderný materiál. Mezinárodní inspektoři byli severokorejskými úřady vyzváni k odchodu. Bílý dům to označil za velké zklamání. Nicméně podle americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové nejnovější plány KLDR v žádném případě neznamenají konec šestistranných jednání o severokorejském jaderném programu.

Mluvčí agentury Melissa Flemingová oznámila, že v severokorejském jaderném zařízení už nejsou žádné pečetě ani monitorovací vybavení. KLDR od nynějška zamezila inspektorům do jaderného komplexu přístup.

Podle analytiků bude nicméně Pchjongjang potřebovat přinejmenším několik měsíců, než bude moci svá nukleární zařízení, která demontuje od loňského listopadu, uvést opět do chodu.

Melissa Flemingová:

„Severní Korea plánuje do týdne vrátit do komplexu jaderný materiál.“

Pečetě Mezinárodní agentury pro atomovou energii byly v Jongbjonu instalovány na základě mezinárodní dohody, ve které Pchjongjang slíbil demontovat svá nukleární zařízení výměnou za potravinovou a energetickou pomoc.

KLDR ale dává v poslední době najevo, že dohodu nehodlá dodržovat, protože Spojené státy nesplnily svůj závazek a nevyškrtly ji ze svého seznamu států podporujících terorismus.