Základna v Lógaru se stala už podruhé terčem útoku, Češi jsou bez zranění

Lógar - Na základnu v Lógaru, kde působí český Provinční rekonstrukční tým, znovu dopadly rakety. Budova se přitom stala terčem raketového útoku tento týden už podruhé. V pondělí utrpěli tři čeští vojáci zranění, dnes všichni členové české armády vyvázli bez újmy.

„V noci z úterý na středu 24. září 2008 byl na základnu Shank v afghánské provincii Lógar, kde jsou dislokovaní čeští vojáci 2. kontingentu Provinčního rekonstrukčního týmu, proveden raketový útok,“ píše se v tiskovém prohlášení Generálního štábu Armády České republiky.

Do prostoru základny dnes v noci dopadly čtyři raketové střely. Jedna z nich dokonce vybuchla v blízkosti budov, které užívají členové Provinčního rekonstrukčního týmu. I přesto ale čeští vojáci vyvázli bez zranění. Střepiny z raket nicméně poničily jejich ubytovny.

„V průběhu incidentu bylo identifikováno místo odpalu raket a střelba byla opětována. Zároveň byla koaličními silami přijata protiopatření, jejichž výsledkem bylo zadržení celkem 15 osob,“ doplnila v tiskovém prohlášení Jana Růžičková z generálního štábu z oddělení pro komunikaci s veřejností.

Při pondělním útoku, kdy na základnu dopadly čtyři rakety, byli zraněni tři čeští vojáci. Jeden lehce, dva těžce. Jeden voják podstoupil po převozu do americké polní nemocnice v Bagrámu operaci kolene. Zdravotní stav všech zraněných vojáků se ale zlepšil natolik, že se dnes mohli vrátit zpět do vlasti. Letadlo s vojáky přistálo v Praze na Ruzyni dnes odpoledne.

Český Provinční rekonstrukční tým

  • 8 civilních odborníků
  • 200 vojáků
  • finance na projekty - 80 milionů korun ročně
  • tým bude v Afghánistánu působit 3 - 5 let
České jednotky v Lógaru
Zdroj: ČT24