Brown v Manchesteru zapůsobil, jeho ministryně dopravy odstupuje

Manchester - Převážně příznivé hodnocení si vysloužil britský premiér Gordon Brown za své úterní vystoupení na konferenci Labouristické strany v Manchesteru, ale britští komentátoři se shodují, že jen získal čas a jeho setrvání ve funkci závisí na vývoji jeho popularity. Úspěch Brownova netrpělivě očekávaného projevu dnes navíc zastínila demise ministryně dopravy Ruth Kellyové.

Dnes ráno v Manchesteru, kde končí výroční konference labouristů, překvapivě oznámila, že odejde - prý z čistě osobních důvodů. Čtyřicetiletá ministryně chce trávit více času se svou rodinou. Ministyně má své čtyři děti. Důrazně podpořila Browna a řekla, že demisi plánuje už od května.

Podle britských médií Kellyová, která má blízko k Brownovu rivalovi, ministru zahraničí Davidu Milibandovi, ze své funkce odejde koncem příštího týdne - po výroční konferenci konzervativců, kdy se očekávají další přesuny v Brownově kabinetu.

Brown převzal premiérskou funkci od Tonyho Blaira před 15 měsíci. Labouristé vládnou už jedenáct let a ztrácejí na opoziční konzervativce kolem dvaceti procent. Příští parlamentní volby se musejí svolat do poloviny roku 2010.