Moskva chce po Ukrajině prodloužení pobytu ruské flotily na Krymu

Moskva - Rusko stojí o to, aby ponechalo svou flotilu v ukrajinském přístavu Sevastopolu i po vypršení nájemní smlouvy v roce 2017. Nabízí proto Ukrajině výhodné podmínky pro případ, že by smlouvu prodloužila. Předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková nicméně ještě dnes možnost pobytu ruských vojáků v přístavu i po roce 2017 odmítla.

Pronájem ukrajinského přístavu černomořské flotile

  • smlouva o pronájmu byla uzavřena v roce 1997

  • roční pronájem stojí 97 milionů dolarů

  • přístav Sevastopol se nachází na poloostrově Krym

„Chtěli bychom, aby černomořská flotila zůstala v Sevastopolu i po roce 2017. Jsme kvůli tomu připraveni předložit soubor návrhů, které by byly výhodné pro obě strany a které by se týkaly jak výše nájemného za základnu, tak rozvoje sociální infrastruktury a spolupráce v oblastech vojensko-průmyslového komplexu, loďařství a dalších,“ řekl dnes ruský ministr obranyAnatolij Serďukov.

Vláda Tymošenkové ale takovou možnost zřejmě nevyužije. Kabinet prý nedostal oficiálně žádnou žádost o prodloužení nájemní smlouvy. Ta tak bude platit jen do roku 2017. Potom musí černomořská flotila ukrajinské území opustit. Neochota ukrajinských představitelů prodloužit Rusům pobyt v Sevastopolu může souviset i se snahou Ukrajiny vstoupit do NATO.

Vydáno pod