Italská vláda v „občanské válce“ s mafií posiluje armádu

Řím - Především v boji proti mafii má pomoci nové opatření italské vlády. Ta se rozhodla posílit tři tisícovky vojáků na jihu země o dalších 500 mužů. Poslední kapkou byly dvě přestřelky z minulého týdne, které si vyžádaly sedm mrtvých. Italský ministr vnitra Roberto Maroni dnes zdůraznil, že "občanskou válku s camorrou vláda nesmí prohrát".

Jak uvedl ministr obrany Ignazio La Russa, vojáci budou v oblasti Neapole rozmístěni po tři měsíce. Ve velkých městech především pomáhají policii v boji proti kriminalitě. Po přestřelkách z minulého týdne bylo již v pondělí do oblasti Neapole vysláno na 400 policejních posil.

Podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi lidé opatření sice podporují, s bezpečnostními silami ale nespolupracují a dodržují omertu. Pachatele vražd z minulého týdne se také podařilo dopadnout jen díky svědectví zraněného Afričana.

Minulý čtvrtek večer bylo při dvou přestřelkách na jihu Itálie zastřeleno sedm lidí. Při první přestřelce u obce Castel Volturno na pobřeží mezi Neapolí a Caserte zemřelo šest Afričanů, při další přestřelce v herně v Castel Volturno zahynul jeden Ital. Jak poznamenala Vědunka Lunardi, africké zločinecké organizace se pokusily proniknout do obchodu s drogami ovládaného právě místní mafií camorrou, kterou oslabilo právě nasazení vojáků v Neapoli. V poslední době byla také pozatýkána řada šéfů camorry, což vedlo k bojům o moc mezi klany i uvnitř klanů.

Camorra je zvláště aktivní v oblasti Caserte, kde si válka klanů za poslední roky vyžádala několik desítek mrtvých. Castel Volturno je nechvalně proslulé právě pašováním drog. Vedle obchodu s drogami, podnikání ve stavebnictví a sběru odpadků se camorra nyní pustila i do pekařství.