Obama v průzkumech těsně vede nad McCainem, v lingvistice ale demokrat jasně vítězí

New York - Podle průzkumů vede šest týdnů před prezidentskými volbami demokrat Barack Obama nad svým rivalem republikánem Johnem McCainem. Náskok má ale zatím minimální. Už teď Spojené státy žijí připravovaným bojem o Bílý dům. Volby se probírají i mezi lingvisty, ti totiž zaznamenali, že média používají takzvanou "obamštinu".

Gallupův ústav zveřejnil průzkum volebních preferencí šest týdnů před samotným termínem voleb. Podle něj by pro Baracka Obamu hlasovalo 47 procent voličů, zatímco pro Johna McCaina 44 procent.

To studie televize CNN Obamovi fandí více. Připisuje mu podporu 49 procent voličů. Pro McCaina by pak podle průzkumu hlasovalo 45 procent. Současný náskok demokratického kandidáta je o trochu nižší než v polovině minulého týdne, kdy dosahoval až šesti procent.

ObamaSpeak - nový fenomén angličtiny

Slovo „ObamaSpeak“, což by mohlo znamenat něco jako „obamština“, se stalo druhým nejoblíbenějším jazykem, který používají američtí moderátoři. Na to přišli odborníci ze společnosti Global Language Monitor, která se zabývá výzkumem nejnovějších trendů v angličtině.

Když moderátoři začnou mluvit o demokratickém kandidátovi, nešetří slovy jako „obamovci“ nebo „obamománie“ a dalšími odvozeninami od jména demokratického kandidáta. Aby ale nové výrazy rozšířily slovní zásobu angličtiny, musí podle Paula Payacka, ředitele společnosti, splňovat určitá kritéria - častý výskyt v psaném i mluveném jazyce a v médiích, používání na velkém území a musí obstát v testu času. Je tedy otázkou, zda „obamománie“ po volbách opadne, nebo se naopak ještě vystupňuje.