Americká Sněmovna reprezentantů schválila výdaje na radar a antirakety

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila výdaje na stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě. Na podpoře zákona se shodli vyjednavači obou komor - Senátu i Sněmovny reprezentantů. Schválení dohody v Senátu se očekává v nejbližší době. Součástí štítu má být základna s protiraketovými střelami v Polsku a radar v České republice.

Díky navrženému rozpočtu se zřejmě už příští rok začne se stavbou polské základny určené pro deset antiraket. Ústupek demokratů ze sněmovny znamená, že americké ministerstvo obrany bude moci začít nakupovat některé součásti antiraket. Plán na spuštění základny v roce 2013 tak získá poněkud reálnější obrysy. Toto datum se zpochybňovalo, protože Kongres trval na tom, aby antirakety prošly před koupí testováním.

Na výstavbu evropské části protiraketového systému zákon o vojenském rozpočtu na příští rok vyčleňuje 465,8 milionu dolarů, což je o 246,3 milionu méně, než požadovala vláda. Při projednávání návrhu rozpočtu ve výborech přitom doporučovali kongresmani škrty až o 370 milionů dolarů. Návrh rozpočtu znamená kolem 200 milionů dolarů pro radar.

Výstavbu radaru Kongres povolí, pokud ji schválí hostitelská strana. Vybudování raketové základny je ovšem vázáno nejen na schválení v Polsku, ale i na český souhlas s radarem. Rakety bez radaru nemají smysl, avšak radar může svému účelu sloužit, i kdyby základna v Polsku nevznikla. Rozmístění protiraketových střel bude možné až poté, co ministerstvo obrany USA doloží, že jsou funkční a provozně účinné.

Na stavbě radaru v Brdech se zástupci České republiky a USA dohodli letos v dubnu, hlavní smlouvu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podepsala v Praze v červenci. Druhou, doplňkovou smlouvu SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na českém území, uzavřela česká ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký protějšek Robert Gates 19. září. Polsko a Spojené státy se na vzniku základny dohodly v polovině srpna. V obou zemích smlouvy podléhají souhlasu parlamentu a podpisu prezidenta.

Ministři obrany USA a ČR Robert Gates a Vlasta Parkanová po podpisu smlouvy SOFA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod