Peru chce vrátit do vlasti 1 100 zahraničních vězňů, včetně Čechů

Lima (Peru) - Zahraniční vězni, kteří si odpykávají trest v peruánských věznicích, možná brzy získají možnost vrátit se do vlasti a zbytek trestu si odsloužit doma. Konzul velvyslanectví ČR v Limě Pavel Bechný řekl, že opatření, které se snaží v parlamentu prosadit peruánská vláda, by se týkalo celkem 1 094 zahraničních trestanců, mezi nimiž je i devět českých občanů. I oni by samozřejmě měli zájem vyměnit pobyt za mřížemi v Peru za vězení v Česku.

Cizí státní příslušníci končí v peruánských věznicích ve většině případů kvůli pašování drog, především kokainu. Pokud jde o menší množství drogy a soud je uzná vinnými, týká se jich trest odnětí svobody v délce šesti let a osmi měsíců.

Mnoho zahraničních vězňů je nuceno v Peru po odsouzení zůstat, protože nemají na zaplacení výloh, které peruánský stát vyžaduje, pokud trestanec požádá o vydání do vlasti. Pokud by odsouzení náhradu škody peruánskému státu platit nemuseli, jejich převozu do domovské země by už nic nebránilo.

Právě zrušení těchto poplatků nyní chce v parlamentu protlačit ministryně spravedlnosti Rosario Fernándezová, protože podle ní cizinci nadměrně zatěžují už tak přeplněné věznice i státní rozpočet.

Podle konzula Bechného by se případné zrušení poplatků dotklo devíti českých občanů. Pět z nich si odpykává trest a čtyři čekají ve vazbě na rozsudek.