Fedájíni islámu hrozí dalšími útoky, USA zakázaly diplomatům velké hotely v Pákistánu

Islámábád/Washington - Militantní skupina Fedájínů islámu hrozí dalšími útoky v Pákistánu. Tato málo známá organizace se přihlásila k pumové explozi v hotelu Marriott v Islámábádu, kde zahynul i český velvyslanec Ivo Žďárek. Skupina zaútočí znovu, pokud vedení země nepřestane spolupracovat se Spojenými státy a NATO. Spojené státy už zakázaly všem svým diplomatům v Pákistánu ubytovávat se ve velkých hotelech v Islámábádu, Karáčí a Péšávaru. Na islámábádském letišti dnes také kvůli konkrétní hrozbě atentátem platí nejvyšší bezpečnostní opatření, ale letový provoz byl prozatím zachován.

„Všem, kteří pomáhají Američanům a křižákům z NATO jako Hasvání, zasadíme ránu,“ píše se ve zprávě Fedájínů islámu zaslané novinářům. Sadruddín Hasvání je majitelem hotelu, na který v sobotu zaútočil zatím neznámý sebevražedný atentátník nákladním automobilem naplněným výbušninou. Při explozi a následném požáru přišlo o život 53 lidí a dalších 270 utrpělo zranění.

V Pákistánu platí plná pohotovost. Vojáci kontrolují auta. Vláda hrozí, že proti teroristům tvrdě zakročí, ale obyčejní Pákistánci nechtějí další násilí. Obyvatelé se bojí, že pokud by armáda zasáhla proti povstalcům, následovala by odveta v podobě dalších teroristických útoků. Chtějí proto, aby vláda s teroristy vyjednávala.

Fedájíni islámu

Neznámá skupina, která se přihlásila k sobotnímu útoku na hotel Marriott. Její existenci zatím nebylo možné ověřit, odborníci předpokládají, že za útokem je al-Káida nebo Taliban.

USA zakázaly diplomatům velké hotely 

Americké ministerstvo zahraničí v souvislosti se sobotním útokem zakázalo všem svým diplomatům v Pákistánu ubytovávat se ve velkých hotelech v hlavním městě země a dvou jeho ekonomických metropolích. Tyto hotely je zakázáno i jen pouze navštívit - například kvůli schůzce, jednání nebo jídlu v restauraci.

„S okamžitou účinností se americkým státním zaměstnancům nedovoluje zůstávat nebo navštěvovat velké hotely v Islámábádu, Karáčí a Péšávaru,“ píše se v dokumentu. „Existují informace, že v Islámábádu může dojít k dalším teroristickým útokům, přičemž tržnice a restaurace patří k možným cílům,“ dodává dokument.

Pokyn ministerstva zahraničí se týká všech amerických státních zaměstnanců, ostatním občanům USA pobývajícím obchodně nebo turisticky v Pákistánu stejný postup co nejnaléhavěji doporučuje. Američané by měli omezit i své návštěvy tržišť a nákupních středisek.

Již dříve ministerstvo vyzvalo Američany, aby se v Pákistánu chovali nenápadně, vyhýbali se místům s návalem lidí a často měnili trasy a hodiny svých cest.