Stephen Hawking čestným hostem odhalení „nejpodivnějších hodin světa“

Cambridge - Profesor Hawking, autor Stručné historie času, představil na anglické Cambridge University technický zázrak. Prapodivné hodiny, nazvané "požírač času", jsou z 24karátového zlata. Nemají na sobě žádná čísla ani ručičky, čas na ciferníku o průměru přes 120 centimetrů ukazují světelnými body. Na jejich vrcholu se pohybuje monstrózní verze kobylky, která dala hodinám jméno. Tento "chronofág" je nejvýraznějším prvkem celého designu a nositelem hlavní myšlenky.

„Konvenční hodiny s ručičkami jsou nudné,“ nastínil svou hlavní motivaci 72letý doktor John Taylor, absolvent Cambridge. „Chtěl jsem ze sledování času učinit zajímavost. Obrátil jsem hodiny naruby, abych ukázal jak požírají sekundy,“ vysvětlil myšlenku kobylky. Hodiny jsou poctou Johnu Harrisonovi, mistru hodináři z 18. století, který do hodin vložil „kobylku“, drobné zařízení které v sekundových intervalech zachytává a zase pouští kolíska v hodinách. Taylor umístil mechanismus vně hodin.

John Taylor se stal milionářem poté co vymyslel termostat do varné konvice. Jeho hodiny mají svým vlnitým „ciferníkem“ symbolizovat šíření a vlnění času ze středu vesmíru směrem k jeho hranicím. V celém konceptu se inspiroval Hawkingovou vizí času - i proto byl fyzik hlavním hostem odhalení. „Čas je zničující. Proto není kobylka na mých hodinách roztomilá postavička od Disneyho, ale monstrum. Vyplazuje jazyk a rozevírá čelisti, aby pak v 59. sekundě polklo sousto času a vydal se opět na cestu,“ vysvětlil Taylor.

Jedinečnou myšlenku podtrhuje jedinečné provedení

Požírač času má bezpečně fungovat minimálně 200 let. Kromě pohybujícího se chronofága, který v nepravidelných intervalech mrká zlatými víčky a pohybuje zornicemi má i další zajímavé prvky: Obrovské kyvadlo na protější straně hodin se v důmyslně chaotických intervalech zastavuje. Přesný čas jak jsme na něj zvyklí z normálních ručičkových hodin ukazuje jen každých 5 minut, zbytek času jde o precizní show. Složitost hodin je neuvěřitelná, přesto za ní kromě LED světel nestojí žádná elektronika. Jde o technická řešení inspirovaná 18. stoletím, s použitím vědomostí a materiálů 21. století dovedená k dokonalosti.

V chodu jsou k vidění na stránkách cambridgeské univerzity zde.

Hodiny jsou darem Cambridgy, před jejíž knihovnou budou přístupné i veřejnosti. Jejich vytvoření stálo milion liber a trvalo 5 let. Pohání je elektrický motor, který má vydržet 25 let. Podle kurátora Britského horologického institutu je Požírač „Skvělý nápad. Jen čas ale ukáže, zda se proslaví podobně jako Big Ben. Osobně o tom pochybuji.“ Snad je jejich poselství příliš temné.

Vydáno pod