Ministři vnitra EU dnes jednali o modrých kartách, schválili pakt o migraci

Brusel - O takzvaných modrých kartách, které mají do unie přilákat zahraniční kvalifikované pracovníky, například odborníky na moderní technologie nebo lékaře, dnes v Bruselu jednali ministři vnitra zemí Evropské unie. Shodli se na tom, že unie karty zřejmě mít bude, zatím se ale neví kdy. Jedním z důvodů je i požadavek České republiky, aby opatření vstoupilo v platnost poté, co staré země EU uvolní svůj pracovní trh lidem z nových členských zemí. Ministři dnes také schválili pakt o migraci, který má mimo jiné pomoci v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví. Českou republiku zastupuje v Bruselu ministr vnitra Ivan Langer.

Evropa se potýká s nedostatkem pracovních sil v některých oblastech a situace se podle všeho bude zhoršovat. S návrhem na zavedení takzvaných modrých karet přišla loni Evropská komise. Karty by měly určitým skupinám přistěhovalců zjednodušit možnost přesouvat se za prací i do dalších unijních zemí, usnadnit získání dlouhodobého povolení k pobytu, získávání pracovních povolení či podmínky pro příchod jejich rodin.

Členské země EU se ale přou o podmínky, které k zisku modrých karet budou muset případní žadatelé splnit. Jde třeba o stanovení definice vysoce kvalifikované práce, vzdělání uchazeče či o to, jak vysoký příjem by měl mít. Podle některých návrhů by mělo jít o roční plat převyšující jedenapůlnásobně minimální mzdu v dané zemi.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase jsou modré karty nepřijatelné, dokud unie pracovní trh pro členské státy zcela neuvolní. Podle něj by mohla nastat situace, kdy by člověk mimo unii nebo jeho rodinný příslušník měli na pracovním trhu lepší postavení než obyvatel některého z nových členských států. Vůči nim totiž stále některé staré členské státy jako Německo, Rakousko Dánsko nebo Belgie uplatňují takzvaná přechodná opatření, Německo a Rakousko zřejmě budou chtít, aby mohly tato opatření nechat v platnosti i na poslední možné dvouleté období do května 2011.

Langer: Modré karty by měly platit až po uvolnění pracovního trhu

Podle ministra Langera chce Praha prosadit, aby modré karty vstoupily v platnost až poté, co staré členské země unie uvolní překážky bránící lidem z nových zemí unie v přístupu na jejich pracovní trh. „Je pravděpodobné, že modré karty budou. Je velmi nejasné odkdy,“ řekl po jednání Langer.

„V podstatě jsme se dohodli na většině bodů,“ řekl po jednání francouzský ministr pro přistěhovalectví Brice Hortefeux, jehož země nyní EU předsedá. „Je jen jedna výhrada, kterou vznesla Česká republika,“ dodal. Jde právě o otázku uvolnění pracovního trhu ve starých zemí unie. Hortefeux také dodal, že původně bylo námitek z různých stran na 200.

V polovině století budou podle předpovědí kvůli stárnutí populace v Evropě chybět miliony pracovníků v řadě sektorů. Třetina lidí v EU bude kromě toho v roce 2050 starší 65 let, což bude mít zase dopad na penzijní systémy.

Pakt o migraci má sjednotit a reformovat pravidla migrace a azylu

Pakt o migraci vymezuje základní pravidla pro budoucí rozvoj imigračních a azylových politik na unijní i národní úrovni. Jeho cílem je dát státům lepší nástroje k boji proti nelegálnímu přistěhovalectví, ale i k získávání pracovníků ze třetích zemí. Definitivně bude návrh schválen šéfy států a vlád na summitu 15. a 16. října v Bruselu.

Na základě paktu, jehož prosazení je jednou z hlavních priorit současného francouzského předsednictví EU, by se měl v unii posílit boj proti nelegálním přistěhovalcům, jejichž počet se v unii s necelou půl miliardou lidí odhaduje zhruba na osm milionů. Posílit by měly kontroly na vnějších hranicích EU a zjednodušit se mají i procedury pro navracení nelegálních přistěhovalců.

  • Ministři vnitra členských zemí EU schválili pakt o migraci. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/431/43011.jpg
  • Ivan Langer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32879.jpg
  • Ministři vnitra členských zemí EU schválili pakt o migraci. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/431/43012.jpg