EU od pátku zakáže dovoz výrobků pro děti obsahujících čínské mléko

Paříž - Evropská unie preventivně od pátku zakáže dovoz potravin pro děti obsahujících mléko z Číny. Evropská komise také navrhuje testování všech potravin dovážených z Číny, které obsahují více než 15 procent sušeného mléka, a náhodné kontroly ostatních výrobků z Číny s obsahem mléka. Unie tak reaguje na skandál s čínským sušeným kojeneckým mlékem kontaminovaným melaminem. Ten způsobil v Číně kromě úmrtí čtyř dětí také zdravotní problémy dalším 53 tisícům, téměř 13 tisíc z nich zůstává hospitalizováno.

Mluvčí eurokomisařky pro zdraví Andrully Vassiliuové zdůraznila, že jde o preventivní opatření. Zopakovala, že evropským spotřebitelům žádné nebezpečí nehrozí, v Evropě zatím žádné kontaminované produkty nebyly zjištěny. Zákaz se týká například čokolád nebo sušenek, samotné mléčné výrobky se z Číny do unie nedovážejí. Dovoz všech čínských výrobků, ve kterých je mléko, už zakázala Francie. Jejich prodej zastavil i Vietnam a Nepál. Část čínské produkce stahuje z obchodů Indonésie i britský obchodní řetězec Tesco.

Potraviny, které mizí z obchodů, sahají od cukrovinek přes jogurt až po rýžové kuličky. Indonésie ve středu zveřejnila seznam 28 produktů, které by mohly obsahovat kontaminované čínské mléko. Jsou mezi nimi například čokoládové tyčinky Snickers nebo čokoládové bonbony M&M. Jižní Korea začala ve středu stahovat produkty s melaminem poté, co korejský Úřad pro kontrolu potravin a léků objevil kontaminované rýžové koláčky vyráběné pro jihokorejskou firmu jednou z jejích čínských odboček.

Singapur objevil melamin v pěti dalších produktech, včetně mléka s ovocnou příchutí. Celosvětový kávový gigant Starbucks začal ve svých 55 odbočkách v jižní Číně používat čerstvé mléko od hongkongského dodavatele.

Britský řetězec supermarketů Tesco stáhl ze svých britských a asijských prodejen čínskou značku cukrovinek White Rabbit. Firma ale oznámila, že nemá informace o závadnosti produktů této značky a že jde o preventivní opatření. Vzorky těchto cukrovinek na Novém Zélandu a v Singapuru ovšem byly testovány pozitivně na melamin, v českých a slovenských obchodech Tesco se cukrovinky White Rabbit neprodávaly.

Kontaminované mléko působí problémy i zvířatům

Dvě gorily, dvě mláďata orangutanů a jedno lvíče z čínských zoologických zahrad jsou nejnovějšími oběťmi skandálu s kontaminovaným mlékem. V jejich těle byly po požití sušeného mléka obsahujícího škodlivý melamin objeveny ledvinové kameny.

Nemocné gorily ve věku jednoho a tří let pocházejí z přírodní rezervace Chang-čou ve východní provincii Če-ťiang. Ve stejném přírodním parku nedaleko Šanghaje onemocněly také orangutani a lev, kteří byli kontaminovaným mlékem firmy Sanlu krmeni přes rok. „Kritická situace se sušeným mlékem v nás vzbuzuje velké obavy o zdraví našich mláďat. Mlékem společnosti Sanlu už jsme krmit přestali,“ řekl mluvčí parku.