V Peru hoří blízko Machu Picchu

Lima - Peruánští hasiči bojují nedaleko posvátné pevnosti Inků Machu Picchu s rozsáhlým požárem. Ten vypukl už v sobotu. Stále se ho ale nedaří dostat pod kontrolu. Oheň už zničil stovky hektarů porostů. Hasiči zatím nedokáží odhadnout, kdy by živel mohli zvládnout. Místa navštěvovaná turisty zatím nejsou ohrožena.

Požárníci a pracovníci Peruánského národního institutu pro kulturu se snaží dostat požár pod kontrolu a udržet ho co nejdál od vzácných starověkých památek v metropoli Inků Machu Picchu. Chtějí plameny zastavit blízko vlakové trati nedaleko starověkého města. Z oblasti na úpatí hory blízko kolejí zatím ale stoupá hustý dým.

Oheň vypukl v sobotu a zničil stovky hektarů lesa. Asi šest stovek požárníků stále bojuje vysoko v Andách s plameny. Podle policejního šéfa pro region Cusca Jaimeho Mayaty zatím není jasné, kdy budou mít hasiči oheň plně pod kontrolou. „Nemůžeme to s jistotou určit,“ poznamenal Mayata. Práci hasičů stěžuje i vítr, který znovu a znovu rozdmýchává již uhašený oheň.

Nejznámější památku z dob Inků Machu Picchu zatím oheň neponičil, pro turisty je stále otevřená. Zasaženy nicméně byly dvě další archeologické oblasti v údolí mezi Cuscem a Machu Picchu.