Jaruzelski odmítl přednést u soudu obhajovací řeč

Varšava - Výslechem obžalovaných dnes pokračoval proces s posledním polským komunistickým prezidentem generálem Wojciechem Jaruzelským. Ten spolu s dalšími bývalými komunistickými činiteli čelí obžalobě kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981. Jaruzelski dnes před soudem odmítl přednést svou obhajovací řeč. Proces byl odročen.

Jaruzelski spolu s několika dalšími bývalými komunistickými činiteli čelí obžalobě kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981, v jehož průběhu bylo zabito několik desítek Poláků. Exprezidentovi hrozí až deset let vězení.

S novináři dnes Jaruzelski odmítl mluvit. Stejně se rozhodl i u soudu, kde nepřednesl připravenou obhajovací 200stránkovou řeč. Bránit se však musel ostrým útokům, které padaly na adresu jeho i dalších obžalovaných z úst přítomné veřejnosti.

Emoce mezi bývalými členy opozičního hnutí Solidarita, jehož činnost později vedla k pádu komunismu, vyvolalo rozhodnutí odročit proces. Podle nich je ale odložení procesu skandál a obžalovaní pouze hrají na čas. Soud s těmi, kdo za vyhlášení výjimečného stavu stojí, má pokračovat 2. října.

Generál Jaruzelski v noci z 12. na 13. prosince 1981 vyhlásil výjimečný stav ve snaze paralyzovat sílící opoziční odborový svaz Solidarita. Moc v Polsku převzala vojenská rada a v následujících dnech bylo zadrženo více než 3 000 osob. Podniky vstoupily do stávky, propukly pouliční boje. Výjimečný stav, který formálně trval do července 1983, si podle obžaloby vyžádal okolo 90 obětí. V dubnu 2007 byla vůči hlavním iniciátorům a vykonavatelům výjimečného stavu vznesena obvinění. Institut paměti národa vede v souvislosti s výjimečným stavem z roku 1981 okolo 160 vyšetřování. K mírným trestům zatím byli odsouzeni hlavně policisté.

Vydáno pod