Předvolební rozdávání v rakouském parlamentu: polepší si důchodci, studenti i matky s dětmi

Vídeň - Dvacetihodinový maraton v rakouském parlamentu přinesl tři dny před předčasnými parlamentními volbami mnoho dobrých zpráv pro rakouské voliče: Poslanci schválili například zvýšení důchodů, příspěvků na péči o staré a dlouhodobě nemocné, rodinných přídavků a zrušení poplatků za vysokoškolské studium. Naopak neprošel návrh sociálních demokratů (SPÖ) na snížení DPH z deseti na pět procent.

Poslanci jednali dlouho do noci, hlasovali 250krát a většina schválených bodů je právě z dílny SPÖ, uvedl vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček. Rakousko prožívá rekordní inflaci 3,9 procent - nejvyšší za posledních 15 let. Socialisté se podle svých slov chtějí v těžké době postavit na stranu lidí. Většina návrhů prošla proti hlasům lidovců (ÖVP), bývalého koaličního partnera SPÖ.

Lidovci přišli o vedení v předvolebních průzkumech a včerejšek označili za černý den rakouské parlamentní demokracie. Hlasování bylo podle nich překotné a bez odborné debaty, což vedlo například k tomu, že ve tři hodiny ráno byly přijaty dvě protichůdné novely jednoho zákona. Všechny zákony musí ještě v říjnu posoudit horní komora parlamentu, Spolková rada. Návrhy jsou ale ušité horkou jehlou, neprošly příslušnými parlamentními výbory, a podle odborníků se proto po volbách asi budou projednávat znovu.

Na pořadu poslední předvolební schůze dolní komory rakouského parlamentu, Národní rady, bylo více než pět desítek návrhů zákonů, zákonných novel nebo usnesení, které předložilo před dvěma týdny všech pět parlamentních stran. Většina poslanců využila poslední příležitosti a televizního přenosu k obecným předvolebním projevům, v nichž především kritizovala ostatní strany. Kompenzace zdražování jsou letos ústředním tématem volební kampaně všech stran, připomíná Moláček.

Podle schválených zákonů budou důchody v Rakousku zvýšeny již od listopadu o 3,4 procenta a kromě toho dostanou penzisté jednorázový příspěvek ve výši 50 až 150 eur. Příspěvky na celodenní péči o staré a dlouhodobě nemocné osoby mají být zvýšeny o čtyři až šest procent, rodinám s dětmi bude poskytnut na každé dítě jednou ročně třináctý přídavek. 

Nejdiskutovanějším předvolebním tématem byl požadavek sociálních demokratů snížit DPH na potraviny z deseti na pět procent, kterému se většina ekonomů vysmála. Podle nich by to v praxi znamenalo, že stát vezme miliardu eur a dá ji prodejním řetězcům. Návrh nakonec parlamentem neprošel.

Vládní koalice dvou tradičních rivalů, lidovců a sociálních demokratů, vydržela v Rakousku jen rok a půl. Vznikla jako důsledek těsného výsledku voleb v roce 2006, rozpadla se v červenci. V neděli se proto konají předčasné parlamentní volby. Na celostátní úrovni se bude o hlasy voličů ucházet deset politických subjektů. Vůbec poprvé půjdou k volbám i šestnáctiletí a sedmnáctiletí Rakušané.