Zdraví není zboží, demonstrovali v Berlíně zdravotníci

Berlín - Poválečné Německo takovou demonstraci zdravotníků ve své poválečné historii ještě nezažilo. Centrem Berlína prošlo dnes přes 120 tisíc zdravotníků, kteří protestovali proti nedostatku financí v německém zdravotnictví, a to i přesto, že včera vláda schválila návrh zákona o novém způsobu financování nemocnic.

Mnozí z lékařů pro dnešek vyměnili stetoskopy a injekční stříkačky za píšťalky a bílé pláště za jednotná trička, které zdravotnická zařízení nechala vytisknout speciálně pro dnešní akci. „Zdraví není zboží“, „Kvalitní péče něco stojí“, stálo na transparentech.

Průvod nespokojených zdravotníků se vydal na cestu před polednem, prošel kolem berlínského kancléřství, Spolkového sněmu a po třídě 17. června až k Braniborské bráně, kde se uskutečnila hlavní část demonstrace.

Podfinancované kliniky mají podle návrhu, který schválila vláda, od příštího roku dostávat o 3,2 miliardy eur (zhruba 78 miliard korun) více než dosud. Lékařům a provozovatelům nemocnic to ale přesto nestačí. Ředitelé klinik, lékaři a zdravotní sestry požadují, aby vláda dala na zdravotnictví víc peněz.    

„Pracovníci německých nemocnic patří mezi nejvytíženější na světě. Podávají špičkové výkony sedm dní v týdnu a 24 hodin denně. Chceme, aby tento výkon byl oceněn,“ hřímal jeden ze zástupců nemocnic z tribuny před Braniborskou bránou.

Samotná demonstrace by přitom mohla díry v rozpočtech nemocnic ještě rozšířit, neboť náklady na cestu do Berlína demonstrujícím ze všech koutů Německa platily spolu s odbory kliniky. Sdružení německých nemocnic nicméně odmítá kritiku, že tak ještě zatížily své rozpočty.

Vydáno pod