Studium v Rakousku bude pro občany EU zadarmo

Vídeň - Rakušané, ale taky občané zemí Evropské unie budou v Rakousku studovat zadarmo. Shodli se na tom rakouští poslanci na poslední parlamentní schůzi těsně před volbami. A  nebylo to jediné vítězství sociálních demokratů. Kromě zrušení poplatků za studium, prosadili i zvýšení důchodů a přídavků na děti.

Sledování parlamentních přenosů není ve vídeňských klubech zrovna obvyklá zábava, poslední schůze Národní rady před volbami byla ale výjimečná. Schválení návrhu, že v Rakousku bude vzdělání bez poplatků, oslavili poslanci bouřlivým jásotem.

„Konečně je tato sociální bariéra pryč, konečně budou mít v Rakousku opět všichni svobodný přístup ke vzdělání,“ raduje se Wolfgang Moitzi, aktivista Socialistické mládeže.

Povinnost platit 363 Eur a 36 centů za semestr je evergreenem rakouské politiky. Zavedla ji v roce 2001 vláda Wolfganga Schüssela. Jeho lidovci se v noci marně pokoušeli zabránit jejímu zrušení. „Rakouské univerzity směřovaly mezi světovou špičku, tento krok je vrátí zase zpátky,“ varuje ale bývalý kancléř Wolfgang Schüssel.

Konec poplatků byl jedním ze slibů sociální demokracie před minulými volbami. Kancléř Gusenbauer ho ale do koaliční smlouvy neprosadil. To vyvolalo studentské demonstrace a posílilo Gusenbauerovy vnitrostranické rivaly. Nový šéf strany Werner Faymann si pro zrušení poplatků vyjednal podporu opozice.

Lidovci obviňují politické rivaly ze snahy koupit si voličskou přízeň. Alespoň v tomto vídeňském klubu to vypadalo, že sociálnědemokratická předvolební taktika přinese v neděli ovoce.