Bush věří, že na Blízkém východě zavládne mír

Washington - Americký prezident George Bush se dnes vyjádřil optimisticky ohledně šancí na uzavření izraelsko-palestinské mírové dohody ještě před svým odchodem z Bílého domu počátkem příštího roku. Bush přijal v Bílém domě palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse a setkal se také s libanonským prezidentem Michelem Sulajmánem.

Abbás vyjádřil odhodlání pokračovat v mírových jednáních s Izraelem, i kdyby nebyla uzavřena v letošním roce, jak bylo v plánu. Bush učinil z blízkovýchodní mírové dohody jednu z priorit svého prezidentského mandátu.

Jednání zahájená loni v listopadu v Annapolisu ale uvízla kvůli pokračující výstavbě židovských osad na západním břehu Jordánu. Průlomu nebylo dosaženo ani v dalších zásadních otázkách, jako je budoucí status Jeruzaléma, problém palestinských uprchlíků nebo stanovení hranic.

Bývalý šéf libanonské armády Sulajmán, který byl po mnohaměsíční politické krizi v Libanonu zvolen do čela státu v květnu, poděkoval Bushovi za podporu libanonských armádních institucí. Ujistil ho také, že jeho země sužovaná pumovými útoky a politickými vraždami, velmi tvrdě pracuje na boji proti terorismu.

V Libanonu žije přes 400 tisíc palestinských uprchlíků, z toho více než polovina ve 12 uprchlických táborech. Návrat tisíců Palestinců z Libanonu je jedním z několika klíčových bodů, které představují překážku na cestě k izraelsko-palestinské mírové dohodě.

Palestinci trvají na tom, aby práva uprchlíků na návrat byla zakotvena v mírové dohodě, to ale Izrael odmítá. Argumentuje tím, že povolení návratu uprchlíků a jejich rodin do dnešního Izraele by narušilo demografickou podstatu židovského státu.

Michel Sulajmán
Zdroj: ČT24
Vydáno pod