Na afghánské hranici proběhla přestřelka mezi vojáky USA a Pákistánu

Washington - Podél afghánsko-pákistánské hranice proběhla přestřelka mezi vojáky USA a Pákistánu. Pozemní síly Spojených států a Pákistánu po sobě ve čtvrtek střílely poté, co pákistánská armáda pálila na dva americké vrtulníky. Uvedl to v noci na dnešek mluvčí americké armády Gregory Smith. Odmítl přitom tvrzení Pákistánu, že vrtulníky porušily pákistánský vzdušný prostor.

Vrtulníky OH-58 Kiowa podle USA provázely v Afghánistánu skupinu amerických a afghánských vojáků ve vzdálenosti více než dva kilometry od hranice s Pákistánem. Poté, co na ně Pákistánci začali střílet, vypálila armáda USA výstražnou salvu na pákistánské pozice, odkud přišla odvetná salva, upřesnil mluvčí. Nezmínil se, zda byl někdo zraněn.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí obhajoval své vojáky tím, že Američané vnikli nad pákistánské území. „Stejně jako nenecháme využívat pákistánské území teroristy, aby na nás a sousedy útočili, nemůžeme si dovolit, aby naše území a naší svrchovanost narušovali naši přátelé,“ prohlásil Zardárí v plénu Valného shromáždění OSN.