Chávez v Rusku jedná o jaderné energii a obchodu se zbraněmi

Moskva - Spojenectví mezi Ruskem a Venezuelou se dál posiluje. Premiér Vladimir Putin nabídl levicovému venezuelskému prezidentovi Chávezovi spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Hugo Chávez je na návštěvě v Moskvě a dnes jednal v Orenburgu na Urale s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Po schůzce vyslovil Chávez podporu Rusku v konfliktu z Gruzií.

Venezuelský prezident Hugo Chávez dnes po jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem schválil srpnový zásah v Gruzii. Samostatnost separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie nicméně nepodpořil. Na závěr jednání podepsali politici memorandum o porozumění týkající se energetiky.

„Vyslovujeme naši skromnou, ale plnou morální podporu akcím Ruska na Kavkaze. Známe jejich příčiny - útok Gruzie na lid Jižní Osetie a na ruské mírové síly,“ řekl Chávez. Nepřipojil se ale k Rusku a k Nikaragui, které jako dosud jediné nezávislost Jižní Osetie a Abcházie uznaly.

Prezidenti dnes také podepsali dohodu o energetice, která má usnadnit obchodní spolupráci mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a venezuelskou společností Petróleos de Venezuela.

Ruský premiér Vladimir Putin nabídl už ve čtvrtek Chávezovi spolupráci obou zemí v oblasti jaderné energetiky. „Jsme připraveni posoudit možnosti spolupráce při využití jaderné energie,“ prohlásil premiér Putin. 

„Máme v úmyslu v plné šíři realizovat dohodu o spolupráci našeho námořnictva. Naše taktické námořní síly míří do Atlantiku,“ naznačil také po jednáních Putin.

Dnes se Chávez setkal se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Hlavním tématem jejich schůzky byly zbraně. Chávez zřejmě od Medveděva získá úvěr ve výši miliardy dolarů (17 miliard korun), tyto finance by měl využít na posílení vzájemné vojenské spolupráce. A ta byla i v předchozích letech velmi intenzivní.

Vojenská spolupráce Ruska s Venezuelou

  • dohody za 4,4 miliardy dolarů
  • dodávka stíhaček vrtulníků
  • venezuleské zbrojovky budou vyrábět pro Rusko zbraně a munici
  • společné vojenské cvičení v Karibiku

Během dvou let Moskva a Caracas uzavřely tucet dohod v celkové hodnotě 4,4 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). Jedním z kontraktů byla i dodávka 24 nejmodernějších stíhaček Su-30 a padesátky vrtulníků. Ve Venezuele se chystají zbrojovky, kde by se měly vyrábět ruské samopaly nebo munice. Venezuela si chce pořídit také systémy protivzdušné obrany Tor-M1 a tři ruské ponorky.

O posilování vojenských svazků svědčí i to, že tento měsíc nad karibskou oblast vzlétly z venezuelských letišť dva ruské strategické bombardéry Tu-160. Naplánované je i společné cvičení válečných flotil obou zemí v karibské oblasti.

Hugo Chávez a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24