Finská policie řeší několik oznámení o případných dalších útocích na školách

Kauhajoki - Pomocí testů DNA se podařilo finské policii identifikovat všechny oběti úterního masakru na střední škole ve Finsku v Kauhajoki. Dvaadvacetiletý student Matti Saari zde zabil devět spolužáků a jednoho učitele. Ještě před svou smrtí volal útočník kamarádovi, aby se s ním rozloučil. Zdá se, že další finští školáci se nechali Saariho činem inspirovat. Policie řeší několik oznámení o hrozících útocích na dalších školách.

Ostatky obětí poškodil oheň, který pachatel založil poté, co na střední škole v Kauhajoki postřílel 10 lidí. Identifikace proto nebyla snadná. Vyšetřovatelé museli při identifikaci použít testy DNA. Nyní proběhne pitva, která by měla určit, zda oběti zemřely bezprostředně po zásahu, nebo zda byla příčinou jejich smrti střelná poranění.

Ještě než Matti Saari zemřel, chtěl se rozloučit s kamarádem, z místa činu mu proto telefonoval. „Zavolal a oznámil mi, že právě ve škole zastřelil deset lidí a že mi volá, aby se rozloučil,“ uvedl údajně útočníkův kamarád Rauno. Sarri mu pak řekl, že se chystá zabít a že si přeje být zpopelněn.     

Rauno také vypověděl, že se Saari asi před 18 měsíci vychloubal, že plánuje postřílet mnoho lidí. Později ale vše popřel s tím, že to byl jen vtip. Policie také hledá osobu, která pomáhala Saarimu s natáčením videoklipů, které pak umístil na videoserver YouTube. Zda je oním člověkem Rauno, úřady zatím nepotvrdily.

Desítky anonymních oznámení upozorňují na možné násilí

Finsko se po úterním útoku obává dalších podobných incidentů. Od té doby policie zaznamenala desítky anonymních oznámení o hrozících útocích na dalších finských školách.

V Kajaani vyhrožoval na škole střelbou osmnáctiletý mladík. Policie ho zadržela. V Keuruu zase vyklidila všechny třídy, když patnáctiletý chlapec oznámil, že je tam nastražená bomba. K podobným incidentům došlo také například v Masku, v Raahe či v Joroinenu. Policie musela zakročit i proti třem dívkám ve škole v Porvoo, protože hrozily, že ústav podpálí.    

Zdá se tedy, že se finská mládež „inspiruje“ u hrůzného činu Matti Saariho, policie nyní hledá jeho přesný motiv k činu. Napovědět by jim měl jeho počítač, který zkoumají experti.