Bavorsko volí do regionálního parlamentu

Berlín - V Bavorsku, největší spolkové zemi Německa, se po desetiletích neotřesitelné vlády Křesťanskosociální unie (CSU) s napětím očekává výsledek dnešních voleb do zemského sněmu. První výsledky budou známy po uzavření volebních místností v 18 hodin. CSU pod vedením bavorského premiéra Günthera Becksteina a předsedy strany Erwina Hubera hrozí poprvé od roku 1962 ztráta pozice jediné vládní strany. A pokud by se další strany v čele se sociálními demokraty (SPD) s premiérským kandidátem Franzem Magetem dohodly na koalici proti CSU, mohla by se dokonce dominantní bavorská politická formace po volbách ocitnout v opozici.

Beckstein sice překročení posvátné hranice 50 procent voličských hlasů oficiálně vyhlásil jako cíl, jenže předvolební prognózy straně přisuzují maxima mezi 47 až 49 procenty. „Jsem optimistou, že od voličů dostaneme jasný mandát k vládnutí,“ prohlásil Beckstein ve škole v domovském Norimberku. Strana podle něj nemá v záloze „plán B“. Sám prý v posledních dnech před volbami zaznamenal, že přízeň voličů se k CSU navrací.

Špatná kondice strany je o to markantnější, že pod svým předchozím šéfem Edmundem Stoiberem dosáhla CSU v předchozích zemských volbách v roce 2003 rekordního výsledku 60,7 procenta.

Tehdy mohl charizmatický Stoiber těžit i z pranýřování chaotické rudo-zelené spolkové vlády. Nyní je CSU spolu s Křesťanskodemokratickou unií (CDU) sama vládní stranou, a to dokonce v koalici se sociálními demokraty.

Čtyřiašedesátiletý Beckstein především nedokáže strhnout masy tak jako Stoiber svým řečnickým talentem. Voliči si naopak pamatují jeho úlet z minulého týdne, kdy prohlásil, že statný Bavor může po pár hodinách usednout za volant, i když si dal dva tupláky piva - zvláště je-li špatně natočené. V období právě probíhajících pivních slavností Oktoberfest je tak Beckstein terčem vtipů. „Becksteinův máz“ nebo „Becksteinova míra“ je pivo s nadměrným množstvím pěny a podmírou tekutého moku.

Ještě méně populární než Beckstein je předseda CSU Huber, který je zároveň bavorským ministrem financí. Po Stoiberovi zdědil důsledky úsporného kurzu - mimo jiné přeplněné školní třídy a univerzity - a nepřidaly mu ani miliardové ztráty bavorské zemské banky BayernLB. Pokud CSU v nadcházejících volbách neuspěje, bude podle komentátorů Huber prvním, kdo se bude poroučet. Na jeho funkci si prý už brousí zuby nynější německý ministr zemědělství a Huberův protikandidát na předsedu z loňského sjezdu CSU Horst Seehofer.

Neutěšená situace CSU dává naději dosud věčně opozičním stranám. Sociální demokracii sice průzkumy věští zisk kolem 20 procent, ale její volební lídr Franz Maget by se mohl stát i premiérem - za podmínky, že pro vládní spolupráci získá ještě Svobodnou stranu, Svobodné voliče a Zelené. Ti kandidují s heslem „Zachráníme ledovce a rozpustíme CSU“.