Josef Fritzl znovu na místě činu, obžaloba do konce října

Vídeň - Amstettenský tyran Josef Fritzl dnes poprvé od zatčení navštívil spolu s vyšetřovateli a právníky v rámci příprav soudního procesu neblaze proslulé sklepní vězení svého domu. Právě zde po 24 let zadržoval svou nyní 42letou dceru Elisabeth, zneužíval ji a zplodil s ní postupně sedm dětí, z nichž tři s matkou podzemní vězení sdílely.

Třiasedmdesátiletý Fritzl vyšetřovatele na místě přesvědčoval, že osoby vězněné ve sklepě se mohly dostat ven, pokud by se s ním něco stalo. Zamčené dveře by se po určité době samy otevřely, řekl. Vyšetřovatelé naproti tomu předvedly, že zvukotěsné dveře bylo možné zvenčí zajistit železnými tyčemi. V takovém případě by se automaticky neotevřely.

Fritzl je od zatčení ve vyšetřovací vazbě a proces s ním by měl podle justičních zdrojů začít ještě letos. Státní zastupitelství dnes potvrdilo, že obžalobu proti Fritzlovi předloží do konce října. Obžalován má být z omezování osobní svobody, únosu, incestu a smrti jednoho z dětí. Podle policie se Fritzl přiznal k věznění a incestu. Testy DNA mezitím potvrdily, že je bezesporu otcem všech Elisabetiných dětí.

Fritzl ve sklepních prostorech se svou dcerou zplodil sedm dětí. Jedno krátce po porodu zemřelo a Fritzl jeho tělo spálil v kotli. Tři ze zbývajících šesti dětí vyrůstaly relativně normálně v bytě nad sklepením, další tři ale nikdy nespatřily denní světlo a byly s matkou vězněny v podzemí.

Oběti incestu se zotavují v psychiatrické léčebně nedaleko Amstettenu. Začátkem června se k nim připojila i devatenáctiletá Kerstin, která byla zhruba po dvou měsících probuzena z umělého spánku. Právě její vážné onemocnění vedlo k odhalení amstettenského případu poté, co byla 19. dubna v bezvědomí dopravena do nemocnice.

Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí.
Zdroj: ČT24