Somálští piráti chtějí za unesenou ukrajinskou loď s tanky 35 milionů dolarů

Nairobi/Moskva - Somálští piráti zveřejnili částku, kterou požadují za propuštění ukrajinské lodi, kterou unesli ve čtvrtek u somálských břehů. Ozbrojenci chtějí výkupné ve výši 35 milionů amerických dolarů (asi 585 milionů korun). Plavidlo vezlo do Keni náklad 33 tanků sovětské výroby a velké množství munice. Jednadvacetičlennou posádku lodi tvoří kromě Ukrajinců i Rusové, a Moskva proto v pátek oznámila, že k Somálsku vyšle svou válečnou loď.

Podle dostupných informací není nikdo z posádky zraněn a únosci hodlají vyjednávat s majitelem lodi o podmínkách vydání. O výši požadovaného výkupného informoval zástupce nezávislé keňské organizace Seafarers Assistance Programme, která činnost pirátů monitoruje. Zpravodajský server Life.ru na svých stránkách zveřejnil přepis telefonického rozhovoru s údajným členem posádky unesené lodi, který tvrdil, že únosci chtějí navázat kontakt s majiteli plavidla. Podle námořníka ukrajinská loď nyní kotví poblíž somálského přístavního města Hobyo.

Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) jsou vody u Somálska nejnebezpečnější na světě, letos zde bylo přepadeno více než 40 lodí. Zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras na světě. Ročně tudy propluje okolo 50.000 plavidel. Somálští piráti v současné době zadržují celkem asi desítku lodí a více než 200 námořníků. V pátek propustili japonskou loď a její jednadvacetičlennou posádku poté, co dostali výkupné ve výši dvou milionů dolarů. Loď MV Stella Maris byla u somálských břehů zadržena 20. července a posádka i plavidlo strávily v rukou pirátů více než tři měsíce.