Rusko chce zmrazení plánů USA na antiraketový systém v Evropě

Moskva - Rusko a Spojené státy se ani dnes nedokázaly shodnout v otázce evropských prvků americké protiraketové obrany, připustila po jednání v Moskvě americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Podle ruské strany by diskuse o tomto systému byly efektivnější, kdyby Spojené státy "zmrazily" své plány na vybudování částí systému v Polsku a České republice, uvedl po jednání s americkými ministry obrany a zahraničí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Rusko nemůže přijmout vznik amerického protiraketového štítu v Evropě se „silným antiruským potenciálem“, zdůraznil ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Jeho americký protějšek Robert Gates na tiskové konferenci po dnešním jednání ve formátu „dva plus dva“ zopakoval postoj Washingtonu, podle kterého není systém vůbec namířen proti Ruské federaci, ale je obranou vůči případnému raketovému útoku ze strany „zlotřilých států“, především z Íránu. Washington je prý připraven vypracovat spolu s Ruskem takové kroky, které by Moskvu dlouhodobě zbavily obav z evropských prvků systému.

„Robert Gates přiznal, že hrozba pro Rusko z rozmístění protiraketového systému existuje,“ citovala ale agentura ITAR-TASS slova ruského ministra zahraničí Lavrova. Rusko podle něj přijme odpovídající opatření, aby takovou hrozbu neutralizovalo.

Rusko totiž americkému vysvětlování dlouhodobě nevěří a protiraketový deštník chápe jako ohrožení vlastní bezpečnosti. Určité obavy jsou logické, radar bude sledovat i ruské území,” tvrdí analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Karel Svoboda.

Ruský prezident Vladimir Putin pro sledování hrozeb z Íránu jako alternativu radaru v ČR nabídl Američanům společné využívání stanice v ázerbájdžánské Gabale.

Ruský a americký ministr obrany se však dnes neshodli ani na hodnocení užitečnosti a možností této radarové stanice. Podle Serďukova může radar v Gabale „v plném objemu“ sledovat starty raket „z jižního směru“, tedy především z Íránu. Gates ale prohlásil, že stanici nelze využít k navedení antirakety na sledovaný cíl.

Lavrov dnes zdůraznil, že z ruského pohledu existují při jednáních s americkou stranou dva hlavní problémy. Prvním je právě nedostatek shody při hodnocení charakteru hrozeb a rozšíření raketové techniky ve světě, řekl ruský ministr.

„A druhý problém - myslíme si, že k tomu, aby byla spolupráce mezi ruskými a americkými specialisty efektivnější, je potřeba zmrazit plány na rozmísťování třetí poziční oblasti v Evropě,“ citovala agentura ITAR-TASS Lavrova. Významné prvky amerického systému protiraketové obrany jsou v současnosti umístěné v Kalifornii a na Aljašce. Evropské země mají v plánech USA tvořit třetí pilíř.

Podle komentátora Svobodné Evropy Jefima Fištejna uplatňuje Rusko politiku vyhrožování: „Je to součást hry, protože stupňováním hrozeb, jako je vystoupení ze smlouvy o konvenčních zbraních, vystoupení ze smlouvy o raketách středního a krátkého doletu nebo možnost namířit rakety na východní Evropu, se Rusko jednodušše snaží zasévat semínka strachu, aby rozpoltilo evropskou veřejnost, což se mu opravdu daří. Čím více bude Evropa rozštěpená, tím bude mít Rusko silnější pozici.

Američtí ministři obrany a zahraničí dnes ale také přednesli vstřícný alternativní návrh v otázce protiraketové obrany, podotkl Lavrov, aniž ho upřesnil.

„Budeme jej zkoumat a domluvili jsme se, že naši experti budou dále pracovat v tomto směru,“ uvedl ruský ministr zahraničí. Další schůzka ve formátu „dva plus dva“, tedy ministrů obrany a zahraničí obou zemí, se uskuteční „někdy za půl roku“ ve Spojených státech, dodal Lavrov. Riceová a Gates se dnes už setkali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten je vyzval, aby USA nespěchaly v rozhovorech o vybudování prvků protiraketového systému s Českou republikou a Polskem.

Vydáno pod