V Bělorusku nebyl zvolen ani jeden kandidát opozice

Minsk - Běloruská ústřední komise dnes sdělila, že v nedělních parlamentních volbách nebyl zvolen žádný z kandidátů opozice. Po sečtení hlasů ve všech 110 volebních okrscích tajemník ústřední volební komise Nikolaj Lazovik informoval, že ani jeden opoziční politik se nedostal do nové dolní komory zákonodárného sboru v Bělorusku, kde vládne autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Volební pozorovatelé OBSE odpoledne oznámili, že volby navzdory drobným zlepšením neodpovídaly mezinárodním stadardům a hlasování nesplnilo normy demokratických voleb. Vlastní průběh voleb byl v zásadě v pořádku, ale situace se výrazně zhoršila při sčítávání hlasů.

Volební účast činila podle ÚVK 75,3 procenta. O 110 křesel v parlamentu se v nedělních volbách, považovaných za test demokratičnosti Lukašenkova režimu, ucházelo 263 kandidátů, opozici zastupovalo 70 z nich. Zástupci opozice se nakonec rozhodli nedělní volby nebojkotovat, předem ale vyjadřovali skepsi ohledně regulérnosti jejich výsledků.

Běloruská ústřední komise sdělila, že v nedělních parlamentních volbách nebyl zvolen žádný z kandidátů opozice.

Po sečtení hlasů ve všech 110 volebních okrscích předsedkyně ústřední volební komise Lidia Jarmušinová informovala, že opozice v parlamentu opět nebude.

V noci se v Minsku demonstrovalo proti výsledkům voleb

Stovky stoupenců opozice vyšly v noci do ulic Minsku na protest proti výsledkům hlasování a vyzývají Západ, aby je neuznával. S národními vlajkami, vlajkami Evropské unie a transparenty se demonstranti vydali na pochod z třídy Okťabrskaja v centru města k úřadovnám ústřední volební komise a poté zpátky. Agentury v této souvislosti poukazují na nepřítomnost uniformovaných policistů u akce, což je v Bělorusku zcela nezvyklé. Protest skončil pokojně po třech hodinách. „V Bělorusku to nebyly volby. Byla to volební fraška pro Západ,“ prohlásil vůdce opoziční Sjednocené občanské strany Anatol Ljabedzko. „Vyzýváme EU a USA, aby výsledky voleb neuznaly.“

OBSE: Volby neodpovídaly mezinárodním standardům

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) odpoledne zveřejnili zprávu, v níž hodnotili, zda byly volby v Bělorusku svobodné a poctivé, jak sliboval Lukašenko. Navzdory drobným zlepšením podle nich volby neodpovídaly mezinárodním standardům. Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase pozorovatelé negativně hodnotí zejména skutečnost, že se kromě neděle volilo celý týden a volební urny byly bez dozoru.

Eurokomisařka pro vnější vztahy EU Benita Ferrero-Waldnerová v prohlášení uvedla, že podle předběžných výsledků zprávy pozorovatelů OBSE sice zaznamenala několik pozitivních jevů, ty negativní ale převažovaly.

„Byla to volební fraška pro Západ!“

Anatol Ljabedzko, vůdce opoziční Sjednocené občanské strany

 Za celou dobu zatím čtrnáctileté vlády prezidenta Lukašenka, který si od západních politiků vysloužil nálepku posledního evropského diktátora, mezinárodní pozorovatelé platnost žádných z konaných voleb neuznali. Lukašenko opozici systematicky potíral a svým vlivem na volební komisi vždy zajistil, aby jeho odpůrci do poslaneckých křesel nezasedli. Podle Lukašenka víkendové volby proběhly normálně a Západ by je měl uznat. Pokud je ale neuzná, nic se podle běloruského prezidenta nestane.

Lukašenko doufal, že volby přispějí ke zlepšení vztahu se Západem a zmírnění sankcí. Propustil proto před hlasováním politické vězně a kandidovat mohlo i 70 zástupců opozice. Test demokracie mu ale zřejmě nevyšel, pozorovatelé například vytýkají nerovný přístup kandidátů k médiím. Podle ústřední volební komise ale hlasování splňovalo mezinárodní standardy.

Podle dnešního ruského tisku Moskva doufá, že Minsk bude po volbách následovat Rusko a Nikaraguu v uznání Abcházie a Jižní Osetie, které se odtrhly od Gruzie. Moskva podle deníku slibovala Minsku za mezinárodní podporu snížit ceny plynu a výhodný úvěr dvou miliard dolarů, ale Lukašenko se rozhodl s uznáním obou regionů nespěchat.

Vydáno pod