Vesmírná loď Jules Verne zakončila kontrolovaný pád do moře

Paříž – Nákladní loď Evropské vesmírné agentury Jules Verne dnes krátce po 15:00 dokončila svou misi k Mezinárodní vesmírné stanici. Plavidlo se rozpadlo podle plánu ve výšce 75 kilometrů nad Zemí a z větší části shořelo v atmosféře. Do jižního Tichomoří spadly jen desítky drobných kusů.

Nákladní vesmírná loď Jules Verne odstartovala v březnu a zamířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě vezla vybavení, zásoby a vzduch. Dálkově řízené plavidlo opustilo stanici 6. září, s cílem kontrolovaně shořet v atmosféře.

Evropská vesmírná agentura nabídla přenos řízeného pádu lodi na svém blogu. Její cesta z výšky 120 kilometrů trvala méně než čtvrt hodiny a trup se v atmosféře rozžhavil přibližně na 1 500 stupňů.

Plavidla ATV, která ESA vyvíjela mnoho let, jsou schopna dopravovat na ISS bezmála osm tun zásob - zhruba třikrát více než dosud užívaná ruská plavidla Progress. Vývoj a stavba prvního ATV stály téměř dvě miliardy dolarů a Jules Verne tak představuje nejnákladnější příspěvek ESA k projektu ISS.