Turisté unesení před deseti dny v Egyptě jsou na svobodě a dorazili do Káhiry

Káhira - Egyptské úřady oznámily, že se podařilo osvobodit všech 19 rukojmích - 11 zahraničních turistů a osm Egypťanů - unesených 19. září v odlehlé pouštní lokalitě poblíž planiny Gilf Kebír u egyptsko-súdánských hranic. Rukojmí jsou v pořádku, což potvrdilo i italské ministerstvo zahraničí, a dorazili vojenským letadlem do Káhiry. Pětice italských rukojmích v pondělí večer odletěla domů. Egyptské úřady tvrdí, že při osvobozovací operaci byla polovina únosců zabita. Súdánská vláda již v neděli uvedla, že její vojáci zabili šest únosců, další dva skončili ve vazbě.

Rukojmí z letadla vystupovali s úsměvem na rtech, mnozí s kyticemi v rukou. Vítali je zástupci egyptské vlády a zahraniční diplomaté. Záchranné akce se zúčastnilo 150 lidí, včetně italských speciálních jednotek. Ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví prohlásil, že polovina únosců byla zlikvidována.

Podle egyptského ministerstva turistiky šlo o ojedinělý únos, nikoliv o organizovaný zločin. Egyptský ministr zahraničí dokonce minulý týden prohlásil, že jsou rukojmí na svobodě, což ale nebyla pravda. Těsně před skutečným osvobozením súdánská vláda oznámila, že se jí podařilo zabít šest únosců, další dva skončili ve vazbě.

Súdánská armáda o víkendu zabila šest únosců 

Hlídka súdánské armády údajně narazila poblíž libyjské hranice na bílý terénní automobil, v němž jelo osm ozbrojených mužů. Auto nereagovalo na výzvy k zastavení, a proto vojáci zahájili palbu, během níž zahynulo šest mužů z vozidla včetně jejich velitele. Tím byl Čaďan známý pod jménem Bachít. „Zbývající dva muži se vzdali. Při výslechu doznali, že se podíleli na únosu cizinců v jižním Egyptě,“ uvedl vojenský mluvčí.

Při výslechu oba zajatí muži vypověděli, že se únosci chtějí vydat do Egypta, a vojsko se je pokusilo dopadnout na hranici. Únosci prý ale v té době už rukojmí nedrželi a nechali je napospas vlastnímu osudu. Skupina pak sama překročila hranici, vrátila se do Egypta a zachráněna byla už na egyptském území.

Skupinu rukojmích tvořilo pět Němců, pět Italů, jeden Rumun a osm Egypťanů: dva průvodci, čtyři řidiči, jeden pohraniční strážce a šéf cestovní agentury Aegyptus Intertravel. V odlehlé pouštní lokalitě poblíž planiny Gilf Kebír turisté tábořili a chystali se navštívit jeskyně známé prehistorickými malbami. Podle egyptských úřadů únosci za propuštění zajatců původně požadovali výkupné ve výši šesti milionů eur (asi 146 milionů Kč).

Oblast u súdánských hranic není pro turisty bezpečná. Už počátkem roku tam jinou skupinu oloupili banditi. Egyptská armáda čelí kritice, že od té doby hlídky neposílila. Únosy turistů nejsou v Egyptě obvyklé. Pro egyptskou vládu, zakládající si na bezpečnosti, byl únos nepříjemným překvapením. Turistický ruch je totiž pro Egypt jedním z nejvýznamnějších zdrojů příjmů.