Vedení CSU se k demisi zatím nemá

Berlín - Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Erwin Huber a bavorský premiér Günther Beckstein v pondělí odmítli rychlý odchod ze svých funkcí. A to i přesto, že pod jejich vedením CSU v nedělních zemských volbách přišla po více než čtyřech desetiletích o absolutní většinu v bavorském zemském sněmu. Velké zklamání nad výsledkem CSU dnes vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová a bývalý bavorský premiér Edmund Stoiber.

Kritizovaný předseda CSU dnes prohlásil, že personální otázky nyní nejsou na pořadu dne. Právě Huber bývá označován za jednoho z hlavních viníků neúspěchu CSU a jako ten, kdo by měl z nedělního historického propadu své strany vyvodit osobní důsledky.

Huber oznámil, že na 25. října bude svolán mimořádný sjezd CSU, na kterém delegáti provedou „sebekritickou analýzu“ a proberou strategické, ale i „personální“ otázky. Na 26. října je pak naplánováno ustavující zasedání nového zemského sněmu a už 27. října by měli jeho poslanci volit nového bavorského premiéra.

Huber dnes rovněž oznámil, že CSU hodlá zahájit sondážní rozhovory o budoucí koalici s liberální Svobodnou demokratickou stranou (FDP), která do bavorského parlamentu pronikla po 14 letech díky rekordním ziskům, a s regionálním uskupením Svobodní voliči (FW).

Setrvat ve funkci hodlá prozatím i premiér Beckstein. Zatím však nechal otevřené, zda se bude ucházet také o funkci ministerského předsedy příští bavorské vlády. Nyní jde podle něj o řešení věcných otázek a koaliční jednání.

Kancléřka Merkelová, která je zároveň předsedkyní Křesťanskodemokratické unie (CDU), dnes podle očekávání vyjádřila zklamání nad výsledkem sesterské strany. „Cíle nebylo dosaženo,“ konstatovala.

Merkelové se dnes dostalo nepřímé kritiky z vlastních řad. Vlivný dolnosaský premiér Christian Wulff v deníku Leipziger Volkszeitung naznačil, že ztráty CSU lze připsat na vrub skutečnosti, že velká koalice dělá příliš mnoho kompromisů.

Ve strohém prohlášení dnes kancléřka ujistila, že ve spolkové vládě velké koalice výsledky bavorských voleb CDU/CSU neoslabí; naopak unie prý „nadále zůstává faktorem stability“. To podle ní platí hlavně na pozadí globálních problémů jako je nyní mezinárodní finanční krize.

Merkelová zároveň zdůraznila, že bavorští voliči nesvěřili takovou roli sociálním demokratům (SPD), kteří v Bavorsku utrpěli rovněž historickou porážku, když získali 18,6 procenta hlasů.

Přesto v SPD nevládne poraženecká nálada. Naopak, její vůdci se radují ze ztrát CSU a vyzývají k jednání o koalici bez CSU s menšími stranami, tedy s liberální FDP, se Svobodnými voliči a se Zelenými. To však zřejmě narazí na neochotu hlavně FDP, která dává přednost koalici s CSU.

Edmund Stoiber:

„Pro mě to byl nejhorší moment v mém politickém životě.“

Z volebního výsledku CSU je otřesen Edmund Stoiber, do loňského podzimu předseda CSU a bavorský premiér. „Nemáme mnoho času,“ upozornil svou stranu s poukazem na volby do Spolkového sněmu a do Evropského parlamentu v příštím roce. Stoiber rovněž bez dalších podrobností naznačil, že se bude chtít do politiky CSU opět silněji zapojit.

Podle zpravodajky ČT v Německu Hany Scharffové je za volebním neúspěchem CSU fakt, že strana nemá výrazného vůdce, jakým byl právě Edmund Stoiber.

Výsledky bavorských voleb

CSU získala v nedělních volbách 43,4 procenta hlasů, a po 46 letech tak přišla o absolutní většinu. V bavorském zemském sněmu, jenž nyní bude mít 187 členů, bude mít CSU „jen“ 92 poslanců. Ještě před pěti lety, pod vedením Stoibera, CSU dosáhla na 60,7 procenta.

CSU nemá v Bavorsku nadpoloviční většinu.
Zdroj: ČT24