Objevitelé pravěkého Ötziho konečně dostali patřičné nálezné

Bolzano (Itálie) - Úřady v italském Bolzanu uznaly požadavek páru německých důchodců, kteří mumii nalezli v roce 1991 na alpském ledovci poblíž rakousko-italských hranic, a zaplatí jim 150 tisíc eur (asi 3,7 milionu Kč). Nálezné za objev mumifikovaného alpského "muže z ledovce", známého pod jménem Ötzi, bylo předmětem dlouholetého právního sporu, který byl dnes vyřešen.

Peníze dostane pouze jednasedmdesátiletá Erika Simonová, protože její manžel Helmut zahynul před čtyřmi lety v horách. Vyplacením nálezného tak podle médií končí vlekoucí se spor, jehož počátky se vinou do roku 1994, kdy Simonovi získali symbolickou odměnu v hodnotě v přepočtu asi 128 tisíc Kč.

Částka se jim však zdála příliš nízká s ohledem na skutečnost, že kolem pravěkého lovce vznikl milionový byznys. Ten údajně každým rokem městu Bolzano, v němž sídlí speciální muzeum věnované Ötzimu, přináší čtyři miliony eur (téměř 100 milionů Kč), které díky turistům plynou zdejším restauracím, hotelům a prodejcům suvenýrů.

Navíc jsou zde i zisky z nesčetných dokumentárních filmů a knih a dalších publikací věnovaných tomuto pradávnému předku obyvatel Itálie. Němečtí důchodci proto zahájili právní bitvu, během níž se celá kauza několikrát probírala před různými italskými soudy.

Úřady v Bolzanu původně nabízely německým manželům jen 50 tisíc eur (asi 1,2 milionu Kč) a namítaly, že hradily veškeré náklady na vyzvednutí mumie z ledu a stavbu muzea. Bolzano navíc zpochybňovalo i fakt, že německý pár je pravým nálezcem.

O prvenství objevu Ötziho se neúspěšně hlásila jedna Švýcarka, která prý na mumii na ledovci plivla, aby tak dokázala svůj nárok. Její DNA však na těle lovce nebyla odhalena. Další „uchazečkou“ o nálezné byla jistá slovinská herečka, která prý Simonovi na místě nálezu předběhla o pět minut. Nedokázala však jmenovat jediného svědka.

V roce 2006 se úřady odvolaly proti soudnímu verdiktu, který potvrdil, že Simonovi jsou objeviteli více než 5000 let staré mumie, a nařídil Bolzanu zaplatit patřičné nálezné. Italské zákony stanovují, že tato částka má být 25 procent hodnoty objevu.

Jménem Ötzi je označována přirozená mumie člověka z doby přibližně 3300 let před naším letopočtem, která byla nalezena v roce 1991 na ledovci v Ötztalských Alpách poblíž rakousko-italských hranic ve výšce asi 3000 metrů nad mořem.

Tělo bylo v překvapivě zachovalém stavu díky tomu, že bylo po celá tisíciletí zmraženo ve věčném ledu a sněhu. U sebe měl Ötzi luk, toulec se šípy, měděnou sekeru, kompletní oblečení a našly se také zbytky bot.

Mumifikovaný alpský muž z ledovce, považovaný postupně za šamana, tuláka, psance či jedince obětovaného bohům, se stal předmětem čilého zájmu vědců. Zkoumali, co jedl a jakými nemocemi trpěl, a neméně ostře se debatovalo o tom, jak zemřel. Přes počáteční nejasnosti se ukázalo, že Ötzi byl zasažen šípem do zad a vykrvácel.

Původní spor, zda Ötzi patří Rakousku, nebo Itálii, byl vyřešen v italský prospěch. Mumie nyní leží v muzeu v Bolzanu v iglú z ledových bloků, které uchovávají chlad a vlhko, a návštěvníci muzea ji mohou spatřit okénkem.