Předseda rakouských lidovců podal demisi

Vídeň - Neúspěch v nedělních předčasných parlamentních volbách v Rakousku stál funkci dosavadního předsedu Rakouské lidové strany (ÖVP), vicekancléře a ministra financí Wilhelma Molterera. Jeho strana přitom volby vyvolala svým vystoupením z vládní koalice.

Na dnešním podvečerním zasedání předsednictva strany podal Molterer podle účastníků demisi. Jeho nástupcem by se měl podle těchto zdrojů stát dosavadní místopředseda strany a ministr životního prostředí Josef Pröll. K výměně dojde i na postu generálního tajemníka strany, kde Hannese Missethona nahradí dosavadní mluvčí ÖVP pro sociální otázky Werner Amon.

ÖVP dosáhla v nedělních volbách, které sama vyvolala vystoupením z vládní koalice, nejhoršího výsledku ve své historii, když získala pouhých 25,6 procenta hlasů. První úvahy o Moltererově odstoupení se objevily už v neděli večer.

Podoba koalice je stále nejistá

Odchod Molterera z funkce podle místních analytiků zvyšuje pravděpodobnost, že v Rakousku bude i po nedělních volbách obnovena koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců. Šéf SPÖ Werner Faymann, který byť se ztrátami volby vyhrál, se hned po zveřejnění výsledků vyslovil pro další spolupráci s ÖVP, ale zároveň potvrdil, že si nedovede představit pokračování ve stejném duchu, tedy s dosavadním vedením lidovců. Pröll dnes ale uvedl, že předsednictvo ještě nerozhodlo o tom, zda strana půjde do vlády, v jaké koalici, případně zda neodejde do opozice.

Podle rakouských médií se proti odstoupení Molterera stavěl jeho předchůdce v čele ÖVP, bývalý kancléř Wolfgang Schüssel. Ten byl všeobecně považován za šedou eminenci, která prostřednictvím svého věrného spojence Molterera fakticky dál určovala politiku strany. 

Schüssel se dnes ještě při konzultacích před zasedáním předsednictva snažil prosadit spolupráci ÖVP s krajně pravicovými populisty. Ty právě Schüssel už jednou, v roce 1999, přivedl do vlády a vysloužil si za to obrovskou kritiku ve světě, včetně sankcí od Evropské unie.

Kariéra „pátera Williho“

Třiapadesátiletý lidovecký politik, přezdívaný „páter Willi“, není v nejvyšších patrech rakouské politiky žádným nováčkem. Ministrem, konkrétně šéfem resortu zemědělství, se stal už v roce 1994. Loni v lednu mu v kabinetu kancléře Alfreda Gusenbauera připadl post ministra financí a k tomu funkce vicekancléře. Zároveň se tento dlouholetý člen ÖVP a její expert na zemědělskou problematiku dostal i do čela strany.

Wilhelm Molterer se narodil 14. května 1955 v hornorakouském Steyru jako Wilhelm Kletzmayr. Většinu svého dětství prožil v obci Sierning v rodině své bezdětné tety, která ho adoptovala a jejíž jméno přijal. V roce 1980 získal na univerzitě v Linci titul magistra v oboru sociální ekonomika. Jeho další profesní a politická dráha byla úzce spjata se zemědělstvím.