Amazonský deštný prales mizí dvakrát rychleji než loni

Rio de Janeiro - Brazilské úřady dnes oznámily, že podle analýz vycházejících ze satelitních fotografií se rychlost odlesňování amazonského deštného pralesa proti loňsku zdvojnásobila. Jenom v srpnu byly vykáceny stromy na ploše 756 čtverečních kilometrů. Podle vlády Brazílie to souvisí s globální potravinovou krizí. Chovatelé dobytka a pěstitelé sojových bobů chtějí prý využít vysoké ceny potravin, a proto kácením pralesa rozšiřují své ranče a osevní plochu.

Nelegálně vykácená plocha deštného pralesa se v předchozích třech letech snižovala, letos ale rapidně roste. Zatím nejhorším měsícem byl podle brazilských úřadů duben, kdy bylo odlesněno asi 1140 čtverečních kilometrů Amazonie.

Brazílie má jedny z nejpřísnějších zákonů na ochranu životního prostředí na světě. V červenci navíc prezident Luiz Inácio Lula da Silva vydal nové dekrety, které umožňují zabavit movitý i nemovitý majetek osobám, jež se podílejí na nelegální těžbě dřeva v Amazonii. Prosazování těchto zákonů je ale podle ekologických organizací bezzubé.

Do roku 2030 může zmizet až 60 procent pralesa

Amazonie pokrývá plochu 6,2 milionu čtverečních kilometrů, z nichž 63 procent leží na území Brazílie. Asi 20 procent původního pralesa už bylo vykáceno. Podle Světového fondu na ochranu životního prostředí by v případě pokračující těžby dřeva mohlo do roku 2030 zmizet až 60 procent rozlohy pralesa.