„Nej“ nekuřák Evropy? Čech

Amsterdam - Evropská nekuřácká cena za letošní rok putuje do České republiky. Vítězem je sedmašedesátiletý Miloš Hlohovský z Ústí nad Labem, který přestal kouřit po čtyřiceti osmi letech. Jeho příběh zaujal porotu natolik, že jej vybrala mezi stovkou odvykajících kuřáků z celé Evropy. Cenu - poukázku na dovolenou v hodnotě 15 tisíc eur - převzal v Amsterdamu.

Pan Hlohovský kouřil 25 cigaret denně 48 let. I když se s kouřením pokoušel přestat už třikrát, všechny jeho tehdejší pokusy byly neúspěšné. Až v roce 2005 přišel zlom. Tenkrát si uvědomil, že bez cigarety neudělá ani krok: „Přeci nejsem otrok cigaret! Říkám, jestli jsi chlap, tak přestaneš kouřit. A jestli nepřestaneš, tak nestojíš za nic!“

Podle poroty by příběh pana Hlohovského mohl inspirovat i další kuřáky. Jen v Česku propadá závislosti na cigaretovém kouři skoro třetina obyvatel, přitom vůli přestat ročně najdou asi tři procenta z nich. „To, že si vyhledají informace na nějakých věrohodných internetových stránkách nebo zavolají na linku pro odvykání kouření, tak už jenom to zvyšuje pravděpodobnost, že se jim to opravdu podaří,“ uvedla Kateřina Langrová z České koalice proti tabáku.

Odborníci tvrdí, že návyky ovlivňuje i prostředí. Také z toho důvodu přibývá v Evropě zemí, které zakazují kouřit v restauracích. Český zákon přitom patří k těm nejmírnějším a návrh na jeho zpřísnění leží ve sněmovně, ovšem s nejistým osudem.

Podle Florence Berteletti-Kempové z firmy Smoke Free Partnership je Česká republika podobně jako jiné země ve střední a východní Evropě ovlivněná tabákovým průmyslem. Částečně proto, že tam sídlí tabákové firmy.

Zdravotníci odhadují, že na následky kouření umírá v ČR 18 tisíc lidí ročně. Lékaři tak přirovnávají následky kouření k morovým epidemiím ze středověku. „Kouření je v Evropské unii nejčastější příčinou úmrtí z těch, kterým se dá předejít. Aby lidé přestali, musí dostat co nejlepší pomoc,“ komentoval hrůzná čísla předseda organizace European Network of Quitlines Steve Crone.