Schwarzenberg: Klasické rakouské strany neuspěly kvůli vyprázdněnosti

New York – Úspěch populistických pravicových stran ve víkendových rakouských parlamentních volbách a naopak relativní neúspěch klasických proevropských stran je důsledkem názorové vyprázdněnosti lidovců a sociálních demokratů. Myslí si to český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který komentoval výsledky voleb u jižních sousedů svého státu.

Ačkoli volby ukázaly, že u Rakušanů více bodují populisté se silně pravicovým smýšlením, je podle Karla Schwarzenberga důležité, jak bude vypadat nová vláda. "Zahraniční politiku a sousedskou politiku dělá
vláda," uvedl ministr zahraničí.

Ani v případě, že se do nového kabinetu dostane strana Svaz pro
budoucnost Rakouska, v jejímž čele stojí nynější korutanský hejtman Jörg Haider, nedočká se Vídeň podobných rekací jako v roce 1999, kdy Haiderova strana vstoupila do vlády poprvé, domnívá se Schwarzenberg. Svaz pro budoucnost Rakouska je totiž oproti původním Haiderovým Svobodným poměrně umírněný.

Za politováníhodný označil Schwarzenberg výsledek rakouských Zelených, kteří ve volbách ztratili více než procento a propadli se ze třetího na páté místo. Zelení podle Schwarzenberga „dělají velice seriózní politiku a nikdy se neuchýlili k žádnému populismu“.

Ministr zahraničí upozornil, že rakouské protievropsky orientované strany profitovaly z protievropské kampaně nejvlivnějších rakouských novin, bulvárních Kronen Zeitung. „Strany, které sázely na nacionalistickou kartu, tím vyhrály,“ řekl.